El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va elegir ahir Jesús María Barrientos, magistrat de l'Audiència de Barcelona i membre de la conservadora Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria, nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Barrientos serà, d'aquesta manera, el nou president del tribunal encarregat d'executar les ordres del Constitucional sobre el procés sobiranista i d'estudiar la querella contra l'expresident Artur Mas pel 9-N. El nou president del TSJC va ser elegit en el ple del Consell General del Poder Judicial, celebrat ahir, per 12 vots a favor, davant del fins ara president, el progressista Miguel Ángel Gimeno, qui va rebre nou vots favorables a la seva reelecció.

Ja en la seva exposició davant la Comissió Permanent del CGPJ per aspirar a la presidència de l'Alt Tribunal va mostrar la seva preocupació per la voluntat rupturista de l'independentisme i va advertir que poden donar-se "serioses dificultats en el manteniment de les vies normals de la relació institucional tant amb la Presidència del Parlament com amb la Presidència de la Generalitat".

Barrientos també va mostrar les seves suspicàcies respecte als magistrats proposats pel Parlament de Catalunya proposant impedir-los jutjar causes d'aforats -com ara diputats- per "preservar l'aparença d'imparcialitat davant la ciutadania". En el rerefons d'aquesta proposició també hi ha l'independentisme, ja que el magistrat del TSJC a proposta del Parlament, Joan Manel Abril, va haver de ser l'instructor del cas per la consulta del 9-N.

La qüestió de la consulta també ha pesat en el relleu del fins ara president de l'Alt Tribunal, Miguel Ángel Gimeno -Jueces por la Democracia-, per la seva inacció en la instrucció del cas, a ulls del CGPJ que, tot i això, li va confiar els 9 vots dels membres progressistes.

El vot conservador del CGPJ va evitar la fragmentació per impedir que Gimeno renovés i això va perjudicar el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba -Asociación Profesional la Magistratura-, que també aspirava a la presidència.

Trajectòria

Membre de l'associació Francisco de Vitoria -sector moderat- va ingressar a la carrera judicial el 1985 i va ser destinat als jutjats de districte d'Astorga, al jutjat número 26 de Barcelona i al jutjat de primera instància i instrucció de San Vicente de la Barquera (Cantàbria). El 1988 va ascendir a magistrat i va passar a la secció setena de l'Audiència Provincial de Barcelona. El 2002 va aconseguir la presidència de la secció vuitena d'aquesta Audiència i des del 2014 reforça la sala civil i penal del TSJC. Va ser un dels magistrats que van jutjar l'exdiputat i exalcalde de Lloret Xavier Crespo (CDC) i va ser favorable a condemnar-lo per prevaricació i suborn.