Junts pel Sí i la CUP preveuen començar a tramitar les tres lleis bàsiques de "desconnexió" de Catalunya amb l'Estat abans de 30 dies des d'ara mateix, un cop ahir ja van quedar constituïdes les comissions del Parlament.

Aquestes tres lleis són les de Transitorietat Jurídica, la d'Estructures d'Estat (Hisenda i Seguretat Social) i la del Procés Constituent, i són les que ja estaven previstes en la declaració inicial del Parlament aprovada el 9 de novembre i posteriorment suspesa pel Tribunal Constitucional.

És precisament en la declaració rupturista on es contempla que en el terme de 30 dies -des de la creació de les comissions- hauran de començar a tramitar-se les 3 lleis. La tramitació implica crear ponències al Parlament que, en el cas de la Llei de Transitorietat Jurídica, es preveu que sigui creada a la Comissió de Governació, mentre que encara s'ha de decidir on s'ubiquen les altres 2.

La portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha precisat que, encara que les ponències seran creades abans de trenta dies, això no significa que l'aprovació definitiva de les lleis sigui ràpida, perquè fins al final de la legislatura no passaran pel ple del Parlament, conjuntament amb la declaració d'independència prevista en el full de ruta de JxSí i la CUP. En conseqüència, l'aprovació de les tres lleis no tindrà lloc fins d'aquí a 18 mesos, que és el temps estimat de durada de l'XI legislatura del Parlament.

Segons Rovira, hi ha la possibilitat que la Llei de Transitorietat Jurídica pugui contenir en els seus primers articles la declaració d'independència, encara que aquesta última també podria ser tramitada a part, i el que sí que ja dóna gairebé per segur és que inclourà una "Constitució catalana provisional molt bàsica", que únicament tindrà vigència fins que sigui eventualment aprovada la Constitució "definitiva" en un possible referèndum.

La comissió d'Estudi del Procés Constituent va començar a caminar ahir en una breu sessió que va estar marcada per les dures crítiques de la diputada del PPC Esperanza García, que participa en la comissió, i l'absència de C's i PSC. La diputada dels populars ha qualificat la comissió de "frau democràtic" i va denunciar que es gira l'esquena a la majoria de catalans, el 52%, que segons ella van votar el 27-S per continuar formant part d'Espanya.

Aquestes declaracions van provocar la rèplica del diputat de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Coscubiela, i la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira. Per la seva banda, la presidenta de la comissió, Muriel Casals, va fer una crida a trobar espais de confluència i a fer una confrontació "amable, intel·ligent i estimulant". Així mateix, va subratllar que el mètode de treball de la comissió és la participació.

El PPC va expressar la seva disconformitat en la composició de la mesa de la comissió i ha forçat que la votació per escollir la vicepresidenta i el secretari de la comissió (Gabriela Serra, de la CUP, i Albano Dante Falchi ,de Catalunya Sí que Es Pot, respectivament) s'hagi fet a través d'una urna.

La Catalunya Central a lamesa de dues comissions

La igualadina Alba Vergès, diputada de Junts pel Sí, presidirà la comissió de Salut del Parlament de Catalunya en aquesta legislatura. Per la seva banda, la sallentina Anna Gabriel, que és portaveu del grup parlamentari de la CUP, ostentarà la secretaria de la comissió d'igualtat de les persones. Per la seva banda, el diputat bagenc de Junts pel Sí, David Bonvehí, serà el portaveu d'aquest grup a la comissió d'Afers Institucionals.