L´Estat recorre al Tribunal Constitucional per anul·lar la comissió del procés constituent

El govern central aplica la reforma de la llei que li permet actuar contra l'incompliment de sentències

30.01.2016 | 07:40
La ministra de Foment, Ana Pastor, amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, ahir
La ministra de Foment, Ana Pastor, amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, ahir

El govern ha activat la recent reforma de la llei del Tribunal Constitucional i l'ha instat que declari "nul·la" la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament, en què veu una "voluntat deliberada d'incompliment" de la sentència que va anul·lar la resolució independentista.
La via elegida és un incident d'execució de sentències perquè aquesta fórmula posa en relleu de forma més clara que no es dirigeix contra activitats preparatòries, sinó contra una comissió que pretén configurar l'obertura d'un procés constituent a Catalunya, segons va anunciar ahir la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría. "No es pot donar legalitat a una comissió creada per estudiar un procés constituent que el Constitucional ha declarat inconstitucional", va resumir Sáenz de Santamaría.
Així, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha plantejat un incident d'execució de sentències en relació amb l'adopció de les mesures necessàries davant l'incompliment de sentències que el TC va dictar el 2 de desembre, en particular la resolució de nul·litat de la declaració sobiranista en el referent a la creació de la comissió d'estudis. Segons la vicepresidenta, Rajoy demana que s'obri un incident d'execució de sentència lligat a la nul·litat de la declaració d'independència. L'argument és que l'objecte de la comissió infringeix l'ordre constitucional i la sentència que la va declarar inconstitucional i nul·la la declaració independentista. S'impugna conforme el previst a l'article 92 de la llei orgànica del TC perquè crear aquesta comissió d'estudis té efectes jurídics immediats i perquè implica introduir en l'ordenament jurídic amb aparença de validesa un objecte específic, l'obertura d'un procés constituent al marge de la Constitució, cosa que és contrari a la norma i vulnera la resolució d'inconstitucionalitat del propi TC. Fins que es va aprovar el mes d'octubre passat la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, el TC no tenia capacitat sancionadora si s'incomplien les seves sentències. Amb la reforma, el tribunal pot sancionar i fins i tot suspendre de les seves funcions a qui incompleixin les seves sentències.

Exteriors, en el punt de mira
Sáenz de Santamaría va assenyalar que, en termes generals, es considera que el departament al capdavant del qual hi ha Raül Romeva vulnera la competència exclusiva de l'Estat en relacions internacionals i l'executiu demanarà un dictamen al consell d'estat.
Va recordar, en aquest sentit, que la llei d'acció exterior de Catalunya ja està recorreguda des del mes de març passat en aquells articles que consideren la Generalitat un actor internacional al marge de l'Estat espanyol, així com els relatius a les relacions amb d'altres països, més enllà de l'àmbit de la UE, i els que regulen la representació de l'acció exterior catalana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Tardà: Catalunya no participarà en la negociació de nou finançament de CCAA

Ja ens han enganyat moltes vegades, no ens creiem res de vosaltres", ha dit el portaveu d'ERC al...

Un nen de 9 anys, ferit greu al ser apunyalat al carrer pel seu oncle a Santa Coloma

L'agressor es troba detingut pels Mossos d'Esquadra en un centre psiquiàtric

Rivera diu que si la legislatura fracassa Rajoy en serà el responsable

Rivera diu que si la legislatura fracassa Rajoy en serà el responsable

El líder de Ciutadans ha aprofitat també per carregar contra el líder d'Unidos Podemos, Pablo...

Dos sismes de 5,4 i 5,9 graus tornen a sacsejar Itàlia

Dos sismes de 5,4 i 5,9 graus tornen a sacsejar Itàlia

Una tercera rèplica, de 4,6 de magnitud, es va deixar sentir a la nit sense causar víctimes però...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema