La plataforma Tancarem el CIE va organitzar ahir un "judici popular" amb jurat, testimonis i acusació per manifestar simbòlicament el rebuig social contra aquest Centre d'Internament per a persones estrangeres, situat a la Zona Franca.

El veredicte va ser previsible: "culpable" de vulneració de drets humans bàsics. Més de mig miler de persones van participar en aquesta acció reivindicativa en què també es va demanar la implicació definitiva d'institucions com l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per aconseguir tancar definitivament el CIE, que gestiona el ministeri de l'Interior del govern espanyol.

La trobada va acabar amb una pluja d'avions de paper en direcció a l'entrada del CIE. La convocatòria volia manifestar la pressió social contrària a aquests equipaments, símbols d'una política d'immigració obsoleta i on es qüestiona el respecte als drets humans. El judici popular va voler ser un exercici de denúncia i memòria amb la figura d'un jutge/dinamitzador, advocats de l'acusació, testimonis reals de gent que ha viscut l'experiència d'haver estat en un CIE i un jurat popular. El públic, una part del qual va poder seguir la sessió asseguda en desenes de seients habilitats davant l'escenari on es va fer la vista, també va tenir un paper molt actiu.

Dies abans havien rebut la convocatòria de participar en la campanya #JoAcuso, que pretenia recollir missatges d'acusació contra els CIE pel que fa a la vulneració dels drets humans recollits en convenis i tractats internacionals de Nacions Unides i la Unió Europea. Alguns lemes van ser: "Jo acuso el CIE de racisme" o "Jo acuso el CIE d'opacitat".