El Comitè d'Emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar una emergència sanitària internacional pels casos de microcefàlia i de desordres neurològics apareguts al Brasil, i va precisar que el virus de la zika no ho és en si mateix, en no haver estat comprovada la relació entre tots dos.

Així ho va dir la directora general de l'OMS, Margaret Chan, que va dir "que els casos de microcefàlia i altres desordres neurològics per ells mateixos, per la seva gravetat i per la càrrega que comporten per a les famílies constitueixen una amenaça per si sola i per això he acceptat la recomanació del Comitè". "El zika per si sol no és una emergència internacional", va recordar reiteradament el director d'emergències de l'OMS, Bruce Aylward. "El que és una amenaça, i per això una emergència internacional, són els dos grups de casos de microcefàlia al Brasil ara i els que van ocórrer a la Polinèsia Francesa el 2013 i 2014", va dir el president del Comitè d'Emergències, David Heymann.

Per altra banda, la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, va aprovar una mesura que permet als funcionaris de salut entrar en edificis, tot i que el propietari no hi sigui present, per combatre el mosquit Aedes aegypt, transmissor del dengue, el zika i la chikungunya.

La mesura permet forçar l'entrada als immobles públics i privats per eliminar els focus de l'insecte. El text autoritza els funcionaris a demanar ajuda a la policia per entrar en algun local on se sospiti que hi hagi un viver.