Les acusacions contra el vicepresident de la Comissió Europea (CE) Valdis Dombrovskis que diuen que va acceptar diners per donar suport a la independència de Catalunya "manquen completament de base", segons van assegurar ahir a Efe fonts de l'oficina de l'exprimer ministre letó.

"Aquestes al·legacions manquen completament de base", van afirmar les fonts consultades en ser preguntades per la informació publicada per la revista Interviú en la qual s'apunta que el polític letó hauria cobrat sis milions d'euros per mostrar-se públicament disposat a acceptar la independència catalana.

La revista cita un suposat informe de la Unitat d'Intel·ligència de la Policia d'Espanya, en què s'explicaria com Dombrovskis hauria rebut aquesta suma de diners a canvi de mostrar-se el 2013 obert a reconèixer la independència de Catalunya en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Segons assegura el setmanari, el llavors primer ministre letó hauria pactat pronunciar-se d'aquesta manera a canvi del pagament d'uns sis milions d'euros, cosa que desmenteix el seu entorn més pròxim.

Des de la xarxa social Twitter, el director general de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Jaume Clotet, també va desmentir el suposat pagament, una hipòtesi que va qualificar d'"hilarant".

El govern d'Espanya va convocar el 2013 l'ambaixador de Letònia a Madrid per presentar una protesta formal a l'executiu letó, després de les declaracions de Dombrovskis sobre una eventual independència de Catalunya.

De la seva banda, el govern letó va matisar les paraules del llavors primer ministre, que va considerar que havien patit una "interpretació tendenciosa".

En l'entrevista publicada per l'agència ACN poc després que es fes la Via Catalana per la Diada de l'11 de setembre, Dombrovskis, va ser preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, i va respondre el 2013 que "si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?".