Rajoy demana al TC que alerti Forcadell que delinqueix amb la comissió constituent

El govern central també vol que s'adverteixi tots els diputats que formen part de la comissió parlamentària

02.02.2016 | 13:03

El govern ha demanat al Tribunal Constitucional (TC), en el seu incident d'execució contra la comissió d'estudi del procés constituent del Parlament, que adverteixi la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i els membres de la comissió que poden estar cometent un delicte. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar divendres passat que l'Executiu ha demanat al TC que anul·li la creació de la citada comissió, amb l'argument que infringeix la sentència del TC que va anul·lar la declaració independentista que Junts pel Sí i la CUP van aprovar el 9 de novembre.
A l'escrit, l'advocat de l'estat concreta els termes en els quals planteja l'anomenat incident d'execució previst en la reforma del TC i assenyala que la comissió és "un acte frontal de desacatament i de manifest incompliment". Així ho expressa en un escrit registrat ahir, on demana al TC que "avisi la senyora presidenta del Parlament de Catalunya i els membres de la citada comissió" que han d'abstenir-se d'aquesta iniciativa i "impedir-ne" qualsevol altra que ignori la sentència del Constitucional. A més, el TC haurà d'avisar-los "de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer".
L'escrit es refereix a la creació de la comissió, a més, com "un subterfugi o excusa artificiosa per continuar avançant en l'anomenat procés constituent", per més que intenti "ocultar, mitjançant l'atribució del caràcter de comissió d'estudi", la seva veritable naturalesa.
Un cop l'alt tribunal tingui el document es portarà a terme l'incident d'execució previst en la recent reforma de la Llei Orgànica del TC. El procediment no hauria de durar més d'unes setmanes, segons les fonts del TC. L'incident d'execució previst per a la recent reforma de la Llei Orgànica del TC estableix "un règim específic per als supòsits d'incompliment de les resolucions del TC". "En aquests casos, el TC sol·licitarà un informe a qui hagi de complir-les i, una vegada es rebi l'informe o venci el termini que s'hagi donat, podrà imposar multes coercitives, acordar la suspensió de les autoritats o empleats públics responsables de l'incompliment, o encomanar al govern de la nació, encara en funcions, l'execució substitutòria", diu la norma citada.
La reforma preveu que en aquest incident el TC assenyali expressament qui està obligat a complir les resolucions i, en aquest sentit, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, serà protagonista. La llei assenyala, a més, que totes previsions es posaran en marxa "sense perjudici que puguin exigir-se les responsabilitats penals que corresponguin".
"En cas d'advertir-se que una resolució dictada en l'exercici de la seva jurisdicció pogués estar sent incomplerta, el Tribunal, d'ofici o a instància d'alguna de les parts del procés en què hagués recaigut", demanarà explicacions a la persona afectada i, en funció de les mateixes explicacions, adoptarà les mesures previstes.
D'aquesta manera, l'advertència del tribunal de garanties als implicats que podrien estar cometent un delicte de desobediència està expressament prevista en la reforma.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema