El cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat que el rei no li ha ofert formar govern i ha admès que, a dia d'avui, no pot garantir la "constitució d'un govern estable" a Espanya, després de la segona ronda de consultes.

En una roda de premsa, Rajoy ha assegurat, no obstant això, que no renuncia a presentar-se "en un determinat moment si el rei ho considera oportú" a la investidura.

El líder del PP també ha insistit a defensar la coalició entre PP, PSOE i Ciutadans per considerar-la la millor per als interessos d'Espanya.

Rajoy ha defensat que no té la majoria per intentar la formació de govern "per una raó fonamental", com és el fet que "el PSOE es nega al diàleg".

Segons ha explicat, li ha dit al rei que el resultat de les urnes "envia un missatge nítid", que és que els espanyols volen que les forces polítiques dialoguin i siguin "capaces" de formar un govern amb el suport suficient. Al mateix temps li ha reiterat que la seva proposta de govern és la fa des del 21 de desembre, mitjançant la gran coalició entre, PSOE i Ciutadans, i amb un Executiu presidit pel PP perquè és "la força amb més suport".

Rajoy ha garantit que sigui quina sigui la decisió que adopti el rei sobre el candidat per a la investidura ell la respectarà. No obstant això, ha advertit que no acceptarà "en cap cas" un govern del PSOE amb Ciutadans. I "en cap cas" tampoc acceptaria un pacte de govern que ell no presidís,

Seguirà liderant la candidatura del PP

Mariano Rajoy ha afirmat a més que en la propera fase de negociacions amb els partits polítics o, si escau, en el supòsit de noves eleccions, ell seguirà liderant la candidatura del PP, perquè és un partit seriós i "no es tracta de fer experiments". En aquest sentit ha apel·lat a respectar la voluntat dels espanyols i ha posat l'accent que les forces polítiques han d'entendre's.

"El nostre és un partit seriós", ha subratllat Rajoy, qui una vegada més ha recordat que ha estat el PP, amb ell com a candidat, el guanyador de les eleccions. Per aquest motiu ha subratllat: "no es tracta de fer experiments, sinó de "respectar la voluntat i els espanyols" i "intentar entendre'ns".