Nou dels deu actuals regidors del PP a l'Ajuntament de València, excepte l'independent Eusebio Monzó, hauran de declarar com a investigats davant el jutjat d'instrucció número 18 de València, que investiga el presumpte cobrament de comissions i el suposat finançament il·legal del PP.

Fonts pròximes al cas van indicar que els altres nou actuals regidors del PP a la capital valenciana ja van prestar declaració la setmana passada a les dependències de la Guàrdia Civil, d'on van sortir amb la citació perquè es presentessin com a investigats davant el jutge.

Entre ells hi ha el portaveu del PP de l'Ajuntament de València fins a la setmana passada, Alfonso Novo, que declararà aquest dimecres, i els edils Beatriz Simón, Vicente Igual, Maria Àngels Ramon-Llin, Cristóbal Grau, Félix Crespo, Lourdes Bernal, Maria Jesús Puchalt i Alberto Mendoza.

A més d'ells, la Guàrdia Civil també ha remès al jutge a nombrosos exregidors, assessors i exassessors del PP a l'Ajuntament de València, la majoria com investigats, però algun també com a testimoni. Les declaracions en seu judicial començaran demà mateix amb l'exportaveu Alfonso Novo i es prolongaran almenys 15 dies.

El secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, va reclamar al PP que exigeixi a l'exalcaldessa de València Rita Barberá que renunciï al seu escó al Senat, ja que fins llavors no seran creïbles les manifestacions de dirigents populars sobre la regeneració. "Seria gravíssim que el Senat fos instrumentalitzat per protegir-se de l'actuació de la justícia", va dir Montiel. Segons ell, les acusacions són "prou greus" com perquè l'exalcaldessa dimiteixi del seu actual càrrec públic com a senadora, a proposta del PPCV, i es posi a disposició de la justícia.

Montiel va considerar en un comunicat que el PP utilitza el Senat "com la casella de seguretat del parxís, per posar a resguard a vells elefants corruptes", i va insistir que no resulten suficients les explicacions donades per Barberà.

També es va preguntar si els populars poden seguir mantenint que els casos de corrupció que afecten el partit són "particulars", ja que "més aviat sembla que els casos particulars són els dels dirigents que no estan tocats per la corrupció". Va insistir en la necessitat que, en cas que es demostrin les acusacions, el valor dels diners robats als valencians sigui "retornat a les arques públiques". "L'espoli de diners públics, practicat per aquesta presumpta associació mafiosa, té conseqüències directes en la vida de la gent: mentre alguns s'enriqueixen, centenars d'escolars a València han d'estudiar en barracons".

El secretari de Política Federal del PSOE, Antonio Pradas, va considerar que "la indecència del Partit Popular valencià no és sinó una rèplica de les pràctiques de Gènova" i va afirmar que "fa temps" que s'hauria d'haver dissolt la direcció nacional i constituït una gestora.

Pradas considera que la investigació oberta per la justícia contra els regidors i assessors del PP de València demostra "la indecència" del partit, alhora que subratlla la cridanera "resistència" del PP a "assumir responsabilitats". El socialista qualifica de "sobreactuació" l'actitud d'"alguns responsables del PP", que "deixen anar llàgrimes de cocodril i anuncien accions judicials", quan les actuacions que ara censuren són "les mateixes" que es fan a nivell nacional "fa més de 20 anys".