El senador per Texas Ted Cruz ha vençut el magnat Donald Trump, que fins avui era el principal favorit per alçar-se amb la nominació del Partit Republicà, en les assemblees electorals de l'estat d'Iowa, en el tret de sortida de les eleccions primàries.

Amb el 99 % dels vots escrutats, Cruz ha aconseguit el 28% dels suports, seguit de Trump --amb el 24%-- i del senador per Florida Marco Rubio, que ha obtingut un 23% dels sufragis, segons informa la cadena estatunidenca CNN.

En termes de representació, Cruz ha obtingut sis delegats republicans --dels trenta en joc--, Trump i Rubio n'han aconseguit cinc cadascun, mentre que el neurocirurgià retirat Ben Carson, que s'ha situat en quart lloc, amb el 9% dels suports, aconsegueix un representant.

Les assemblees d'Iowa marquen el començament de les carreres dels candidats cap a la Casa Blanca, però no asseguren la nominació del partit. De fet, els últims guanyadors a Iowa no han estat els candidats republicans a la Presidència dels Estats Units.

Sense anar més lluny, l'exgovernador d'Arkansas Mike Huckabee, qui va sortir victoriós de la votació de les assemblees electorals de l'estat d'Iowa el 2008, no va ser el candidat del Partit Republicà aquell any i aquest dilluns es va veure obligat a suspendre la seva candidatura a falta de suports, amb menys d'un 2% dels sufragis.

En qualsevol cas, això pot suposar un cop dur a la campanya de Trump, qui ha reconegut la victòria de Cruz i ha felicitat tots els candidats. "No sé què va a passar amb (els demòcrates) Bernie (Sanders) i Hillary (Clinton), però tenim indicis que vencerem fàcilment", ha postil·lat.

Després de conèixer els resultats, Rubio --que s'ha situat en tercera posició, prop dels dos primers candidats-- ha dit que les eleccions del 2016 són "un referèndum". "Quan sigui el candidat republicà, unirem aquest partit i el moviment conservador", ha sentenciat.