El secretari general del PSOE Pedro Sánchez buscarà un acord amb altres partits per ser president del govern després de rebre ahir l'encàrrec del rei i acceptar el repte de de sotmetre's a la sessió d'investidura, a la qual diu que va "de debò" i per a la qual creu que necessitarà almenys un mes de negociacions que començarà demà mateix.

Després de la segona ronda de consultes de Felip VI amb els representants dels partits, el monarca va fer aquest encàrrec a Sánchez i, en aquesta ocasió no a Rajoy, perquè aquest continua sense comptar amb els suports suficients que el van portar a declinar l'oferiment realitzat pel Rei dies enrere.

Sánchez, que en la seva reunió amb el rei ahir el matí li havia traslladat que estava disposat a assumir l'encàrrec, va comparèixer davant els periodistes -després confirmar-se la decisió de Felip VI- per fixar les bases del que serà la negociació que va a encapçalar.

"Jo vaig en debò", va recalcar el líder socialista davant el període que s'obre i que calcula que pot portar un mes de converses que, en cas d'acord, sotmetria a consulta dels militants del PSOE complint el compromís que va contreure el passat dissabte davant el Comitè Federal socialista.

I en l'etapa que s'obre va dir que parlarà amb tots els partits, inclòs el PP i els partits independentistes encara que va aclarir que en aquest cas per dir-los que no està d'acord amb els seus plantejaments. A més, va demanar a Podem i Ciutadans que deixin de parlar de vetos d'un a un altre i se centrin en discutir què poden fer units per intentar aconseguir un acord de govern, alhora que va advocar per parlar dels programes abans que dels noms.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va instar a Sánchez a allunyar-se de la hipocresia i al fet que no intenti "vendre" una cosa que és "impossible", com seria un acord de govern simultani amb Podem i Ciutadans.

"Quan la hipocresia comença a ser de mala qualitat convé dir la veritat", va dir Iglesias citant el poeta i dramaturg alemany Bertolt Brecht abans d'insistir que només hi ha dues opcions de Govern. A més, Iglesias va assegurar que no entén que Sánchez hagi estat deu dies sense contestar a la seva oferta per tal de formar un Govern de canvi.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar que la decisió del rei de proposar Sánchez ha estat "sensata". Segons la seva opinió, Felip VI "ha estat a l'altura".

El líder d'IU, Alberto Garzón, va oferir el seu programa electoral perquè el canvi es dugui a terme, una vegada que el Rei ha encarregat a Pedro Sánchez la formació de l'Executiu.

I el portaveu al Congrés de Democràcia i Llibertat (DIL), Francesc Homs, va recordar que el seu grup està "situat en un no" a aquesta investidura, però va advertir que "ja es veurà com evoluciona" aquesta posició.

La comunicació oficial de l'encàrrec d'investidura va ser realitzada pel rei al president del Congrés, Patxi López. En proposar-li el nom de Sánchez com a candidat, el rei va complir així el mandat de l'article 99 de la Constitució d'una manera que permet desbloquejar el procés per a la investidura, paralitzat per la falta del diàleg entre els partits.

D'aquesta forma, el cap de l'Estat va oferir sotmetre a la investidura el líder de la força política més votada una vegada que la primera ronda de consultes va acabar sense candidat clar ni acord entre partits i, una vegada que Rajoy va declinar l'oferiment, ha proposat a Sánchez després la segona ronda perquè en aquest cas el líder de la segona força és qui s'ha ofert a intentar formar govern.