El Parlament va aprovar ahir el decret llei de necessitats financeres del sector públic i altres mesures urgents en pròrroga pressupostària, amb els vots a favor de Junts pel Sí, i cinc vots a favor i quatre abstencions d'una CUP que va emplaçar el Govern a "desobeir i deixar de pagar" el FLA. Després de la investidura de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat, aquesta ha estat la primera vegada que s'ha visualitzat el suport de la CUP a Junts pel Sí al Parlament.

La pròrroga permetrà al Govern i a entitats del sector públic formalitzar operacions d'endeutament per cobrir les amortitzacions previstes fins que no hi hagi nous pressupostos, ja que l'1 de gener es van prorrogar de forma automàtica els del 2015.

Una pròrroga que va ser aprovada amb 64 vots a favor -cinc dels quals de la CUP-, quatre abstencions de la CUP i 61 vots en contra de Ciutadans, PSC, PPC i una Catalunya Sí que es Pot que finalment va declinar abstenir-se. La CUP va votar en contra d'aquests pressupostos del 2015, quan van ser aprovats inicialment.

El decret va ser criticat per la majoria de l'oposició per considerar que el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, demanava "un xec en blanc" sense assegurar si podrà acordar uns nous comptes, si bé el PSC i CSQEP van "allargar la mà" a dialogar sobre un possible suport als pressupostos, si canvien en les seves prioritats.

Malgrat que la CUP va facilitar l'aprovació del decret, va recordar que "els pressupostos poden prorrogar-se, però les necessitats de la societat no", també que els comptes del 2015 eren "insuficients" i "sotmesos a polítiques neoliberals", i va avançar que la seva posició no significa un suport als pressupostos. A més, la diputada Eulàlia Reguant va avisar que cal eliminar el "xantatge" del deute, i va emplaçar el Govern que "desobeeixi i deixi de pagar el FLA", posant en marxa al mateix temps un pla B i una estructura que permeti "recaptar impostos directament, tenir resolta la qüestió monetària i negociar de tu a tu amb el Banc Central Europeu".

Encara que Junqueras no va respondre directament a aquest emplaçament, sí que va suggerir al final de la seva rèplica que "serà un plaer parlar i repassar, amb els que vulguin, tant els instruments d'ingressos com les partides de despesa que puguem modificar".

El decret de pròrroga pressupostària també manté vigent la línia d'avals de 25 milions d'euros destinada a les seccions de crèdit de les cooperatives agràries, aprovada en els pressupostos del 2015.

També inclou dues disposicions addicionals, una en la qual s'estableix la pròrroga de determinades mesures en matèria de personal de l'administració, com la possibilitat de gaudir d'excedències voluntàries amb reserva de plaça de fins a tres anys; i una altra que adequa la llei de l'Institut Català de Finances a la legislació sobre entitats de crèdit vigent a Europa.

El conseller d'Economia va reiterar diverses vegades que el d'ahir era un debat "tècnic" i no sobre els pressupostos, cosa que va negar el diputat manresà de Ciutadans Antonio Espinosa, que va recordar que es tracta de la sisena vegada que es prorroguen els pressupostos de la Generalitat, una "anomalia" per la "debilitat" dels últims executius i la seva "falta de suports".

Des del PSC, Òscar Ordeig va rebutjar la pròrroga "dels pressupostos de CDC", però va dir que els socialistes "allarguen la mà" i estan disposats a "buscar complicitats" per als nous comptes per al 2016 si canvien de prioritats, com la recerca d'un nou model de finançament o polítiques socials i d'ocupació.

CSQEP hi va votar en contra per "no tenir cap garantia que, una vegada aprovada la pròrroga, no la utilitzarà durant tot el 2016 per evitar presentar nous pressupostos", va dir Joan Coscubiela.

De la seva banda, Enric Millo (PPC) va carregar contra la "falta de rigor" del nou Govern, i va demanar a Junqueras que "no ens prengui el pèl" amb la demanda d'un "xec en blanc per poder-se endeutar, sense saber si tindrà pressupostos el 2016".