Junts pel Sí i la CUP van iniciar ahir els tràmits al Parlament per crear les tres lleis de "desconnexió" amb l'Estat (Transitorietat Jurídica, Hisenda Pública i Seguretat Social), previstes en la declaració independentista del 9 de novembre que va ser suspesa pel TC.

Els dos grups van registrar ahir les peticions dirigides a la Mesa del Parlament per a la constitució de les tres ponències conjuntes per a l'elaboració d'una proposició de llei integral de "protecció social catalana", una proposició de llei de "règim jurídic català" i una proposició de llei "de l'administració tributària catalana".

"Són els tres pilars perquè la república catalana pugui existir. Estem molt contents que es facin passos endavant, és la demostració que aquests 18 mesos serveixen per construir la república catalana", va dir el diputat de la CUP Benet Salellas després de registrar les peticions.

Salellas va afirmar que la declaració aprovada pel Parlament el 9 de novembre és "el manifest que ha de regir en aquesta legislatura" i, en un dels seus punts, s'establia que en el termini de trenta dies des de la constitució del Govern "s'entrarien tres proposicions de llei sobre les matèries imprescindibles perquè durant 18 mesos puguem posar en marxa la república catalana". Els grups sol·liciten que la ponència de llei de protecció social catalana es constitueixi en el marc de la Comissió de Treball; la de règim jurídic català, a la Comissió de Governació; i la d'administració tributària catalana, a la Comissió d'Economia i Hisenda.

A més, van proposar que les ponències siguin conjuntes, per "partir sense apriorismes" i cap text inicial sobre la taula, i que permeti així que tots els grups "parteixin de zero en la redacció del procés legislatiu" i sigui un mecanisme "tan ampli com sigui possible per no despertar recels en cap grup". També la nomenclatura escollida per batejar les ponències busca esquivar una possible impugnació de l'Estat, ja que, com ha explicat Salellas, "aquest Parlament té iniciativa legislativa amb relació a una administració tributària, una protecció social integral dels seus ciutadans i al règim jurídic aplicable a Catalunya".

El president del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, ja va anunciar ahir mateix que demanarà al govern central que impugni les tres lleis de la "desconnexió" amb l'Estat.

Segons el líder del PPC, amb aquesta sol·licitud a l'Executiu, pretenen "escarmentar" els responsables d'aquest "tipus de desafiament, d'aquest tipus de provocacions" i contra els que "sembren la zitzània".

El portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, va assegurar que Junts pel Sí i la CUP estan aprofitant la "inestabilitat" a Espanya per iniciar la tramitació a la cambra catalana d'aquestes tres lleis. "La inestabilitat beneficia els que volen la ruptura", va insistir De Páramo, encara que ha expressat la seva confiança en el fet que el govern en funcions actuï.

Per la seva banda, el diputat del PSC Ferran Pedret va considerar "pueril" que JxSí i la CUP pretenguin burlar l'anul·lació de la declaració independentista amb un canvi de nom de les tres lleis, en l'elaboració de les quals no participaran els socialistes. Segons Pedret, "malgrat els canvis i tripijocs que es facin amb el títol, són les lleis que estaven anunciades en els pactes de JxS i la CUP que van cristal·litzar en la declaració del 9-N".

Finalment, el portaveu de CSQEP al Parlament, Joan Coscubiela, va titllar de "tripijoc" i de "joc de mans" la ponència per iniciar la tramitació de les tres lleis per a la "desconnexió". Coscubiela va qüestionar les formes amb les quals estan actuant Junts pel Sí i la CUP.