L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va mostrar ahir la seva preocupació pel cas d'infecció del virus del Zika per transmissió sexual, però va recordar que, segons estudis científics, aquesta via de contagi ja s'havia comprovat el 2008 als Estats Units.

Així ho va explicar Tarik Jaserevic, portaveu de l'OMS, després de ser consultat sobre la confirmació ahir per les autoritats sanitàries del primer cas autòcton del virus del Zika als Estats Units, i també el primer per transmissió sexual en un resident de Dallas (Texas), que va mantenir relacions amb un infectat per una picada de mosquit en un altre país.

"Estem preocupats per les informacions sobre el cas de transmissió sexual. Aquest és el 2n cas de què s'ha informat sobre una persona que ha adquirit el virus per aquesta via", va especificar Jasarevic. El portaveu va subratllar que no és l'OMS qui confirma el 1r cas, sinó un estudi científic fet als Estats Units el 2008 i publicat per la revista Science. "Necessitem més investigació per entendre aquest i altres possibles casos d'infeccions del Zika no relacionades amb el mosquit", va afegir.

"És exactament per això que el Comitè d'Emergència va declarar una emergència sanitària d'abast internacional", va sentenciar Jasarevic.

Dilluns, l'OMS va declarar que els dos grups de casos de microcefàlia i altres malformacions neurològiques i la seva eventual relació amb l'epidèmia del virus de la Zika constituïen una emergència sanitària d'abast internacional. Aquest anunci permet accelerar la investigació, alliberar fons per poder finançar els estudis, i alerta les autoritats mundials davant d'una epidèmia de conseqüències desconegudes. L'actual epidèmia va començar al Brasil, que és el principal epicentre del brot.

El Brasil investiga 4.200 casos de nadons que se sospita que tenen microcefàlia, però només en 270 s'ha confirmat que realment els nens tenen aquesta malformació.

Quatre casos a Catalunya

El conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar ahir que ja hi ha 4 persones infectades pel virus del Zika a Catalunya, va destacar que cap d'aquestes no és una dona embarassada, i va afirmar que "no hi ha cap risc de salut pública a Catalunya amb relació al virus".

Segons va dir Comín, "no hi ha evidències definitives que indiquin que el mosquit tigre pugui transmetre aquest virus", i va assenyalar que els 4 catalans infectats havien viatjat fa poc a països tropicals on el virus sí que s'ha estès. "No hi ha d'haver cap tipus d'alarma, perquè el risc d'epidèmia del Zika a Catalunya és baixíssim, pràcticament inexistent", va insistir Comín, que també va assenyalar que el departament de Salut està elaborant un protocol d'actuació general i un altre d'específic per a dones embarassades.

Vacuna contra el virus

El ministre de Salut del Brasil, Marcelo Castro, va anunciar ahir que el pròxim 13 de febrer arribaran al Brasil tècnics nord-americans per iniciar un projecte de cooperació per desenvolupar una vacuna contra el virus del Zika.

"El Brasil actua en diversos fronts per al control del virus, i l'acció més important per al futur és una cooperació amb diversos laboratoris per desenvolupar una vacuna", va dir Castro. L'acció conjunta entre el Brasil i els EUA es durà a terme per organismes públics.

Castro va reiterar que hi ha un "compromís" per part del govern brasiler que, "malgrat les dificultats econòmiques a què s'enfronta el país", no faltin recursos per lluitar contra aquesta epidèmia.