L'ONU ha deliberat a favor del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, asilat a l'ambaixada equatoriana de Londres des del 2012, en la denúncia que va plantejar contra EUA i Suècia per detenció il·legal, segons assegurava ahir la BBC.

El periodista australià està refugiat des de fa tres anys a la legació londinenca de l'Equador per evitar la seva extradició a Suècia, que el reclama per interrogar-lo per presumptes delictes sexuals.

El setembre del 2014, Assange va portar el cas a l'ONU per presumpta "detenció arbitrària", ja que serà capturat per la policia britànica quan posi un peu fora de l'ambaixada equatoriana.

En la seva queixa, el periodista va emetre una "petició urgent d'auxili" davant el panell d'experts legals i va sol·licitar la seva "opinió sobre la naturalesa arbitrària" de la seva detenció. El document lliurat per Assange a l'ONU detalla les circumstàncies durant els anys que ha viscut a la legació de l'Equador i en els quals considera que se l'ha "privat de diverses llibertats fonamentals", i indica que les seves circumstàncies constitueixen una "detenció arbitrària". En un comunicat divulgat aquesta setmana, WikiLeaks va assenyalar que aquest panell de l'ONU es pronunciaria sobre si "els 5 anys i mig de detenció sense càrrecs (Assange) són il·legals", des del 7 de desembre del 2010, quan el periodista va ser capturat per primer cop per la policia londinenca amb relació a les acusacions de Suècia. Segons la BBC, Nacions Unides anunciarà avui aquestes conclusions, que determinaran si Assange va ser detingut il·legalment. Segons recorda la cadena, aquest panell ha recopilat proves del Regne Unit i de Suècia, i ha emès dictàmens previs en altres casos sobre la legalitat de detencions o empresonaments que han portat a la llibertat d'alguns dels afectats. La conclusió que pugui revelar l'ONU no tindrà, però, cap "influència formal" sobre les autoritats britàniques i sueques, d'acord amb aquesta informació.

El ministeri britànic d'Exteriors va indicar que el Govern continua tenint l'obligació d'extradir Assange a Suècia, independentment de quina sigui la conclusió de l'ONU. Un portaveu oficial de l'Executiu britànic va dir que el Regne Unit "ha estat clar en què Assange mai no ha estat detingut arbitràriament" sinó que, de fet, "està voluntàriament evitant una detenció legal en triar romandre a l'ambaixada equatoriana". Va recordar que "continua pendent una acusació de violació i una ordre d'arrest europea", amb la qual cosa que aquest país continua tenint l'"obligació legal" d'extradir-lo a Suècia.

Abans de conèixer la resolució, Assange assegurava a Twitter que si l'ONU determinava que havia perdut el seu cas legal contra el Regne Unit i Suècia abandonaria la legació diplomàtica aquest mateix dia. El fundador de WikiLeaks assenyalava que estava disposat a "acceptar l'arrest de la policia britànica" si no hi havia expectatives serioses d'una nova apel·lació als tribunals. Si, per contra, es resolia que aquests països han actuat il·legalment, Assange espera "la devolució immediata" del passaport.