El departament de Salut, en coordinació amb el ministeri de Sanitat, va confirmar ahir l'existència d'un cas de dona embarassada infectada pel virus Zika. Es tracta del primer cas d'aquestes característiques que es detecta a Catalunya i al conjunt de l'estat.

La dona té 41 anys, està entre les setmanes 13 i 14 de gestació i està sota control assistencial. Resideix a Catalunya però no té nacionalitat espanyola. Es creu que hauria contret el virus en un viatge a Colòmbia. La dona no ha ingressat a cap hospital i segueix al seu domicili el "tractament habitual" que li marca el seu ginecòleg, segons va explicar ahir el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, que va afegir en roda de premsa que la probabilitat que la dona o el seu fill puguin tenir algun problema és "molt baixa".

Guix va assegurar que vigilaran l'evolució de la dona, ja que, segons els especialistes, no és fins a la setmana 15 quan les ecografies "són demostratives" i es pot detectar si "els patrons de desenvolupament" del fetus són normals.

A banda d'aquest cas, ahir es va confirmar un altre cas d'infecció. Tots dos se sumen als quatre ja indicats dimecres pel conseller de Salut, és a dir que ja en són sis en total, quatre homes i dues dones, tots importats de països en alerta epidemiològica.

Des del departament s'indica que el col·lectiu on les conseqüències del virus poden ser més greus és el de les dones embarassades que durant la gestació han estat en països amb epidèmia declarada. El virus pot causar malformacions encefàliques en els nadons. Per això, conjuntament amb societats científiques i centres assistencials, la Secretaria de Salut Pública està ultimant un protocol específic per a aquesta població, que es complementarà amb el de detecció i actuació davant de possibles nous casos. També es planteja crear un centre de referència per centralitzar l'atenció dels afectats pel virus. No ha transcendit on s'ubicaria, però sí que, de moment, l'Hospital Clínic centralitza les anàlisis de sang.

Salut no descarta l'existència de més casos declarats de Zika a Catalunya, però reitera que la infecció "no suposa un risc" de salut pública per a la població catalana. Remarca que, entre d'altres raons, actualment no hi ha transmissió del virus a Catalunya i "tampoc no és previsible" que passi en les properes setmanes. No obstant això, el departament de Salut continuarà desplegant el protocol de detecció i actuació davant de possibles nous casos.

El Centre Nacional de Microbiologia, pertanyent a l'Institut de Salut Carlos III, estudia 68 mostres de persones sospitoses de tenir el virus de Zika, de les quals sis tenen altes probabilitats de donar positiu. El ministeri de Sanitat ha confirmat fins ara set casos de persones afectades per aquest virus, entre les quals es troba la dona embarassada, a la qual se li ha diag-nosticat la malaltia a Catalunya.

El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, en declaracions als mitjans, va assenyalar ahir que entre aquestes 68 persones hi ha quatre dones embarassades, tot i que encara no hi ha cap resultat referent a això "ni positiu, ni negatiu, ni preliminar, ni de cap tipus".

Simón va indicar que fins al moment han arribat 90 mostres al Centre de Microbiologia de les quals 15 han estat descartades, 7 confirmades, amb la qual cosa queden 68 pendents de resultats de les quals 6 tenen altes probabilitats d'haver contret el virus de Zika en alguna de les zones afectades.