El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que el seu executiu havia encarregat als serveis jurídics de l'Estat que estudiessin les iniciatives de Junts pel Sí i la CUP al Parlament de Catalunya perquè es creïn les ponències de les tres lleis de "desconnexió".

Segons va dir Rajoy, si hi ha indicis que "poden contradir el que diu la Constitució, actuarem com fins ara", i el seu govern portarà la qüestió al Tribunal Constitucional. "El govern està en funcions, però l'Estat, la Constitució i les lleis no estan en funcions, estan en vigor, i es defensaran dels atacs", va afirmar el cap de l'executiu.

També va anunciar que, després de rebre l'informe del Consell d'Estat, el seu executiu aprovarà avui presentar un conflicte de competència davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la creació de la conselleria d'Exteriors de la Generalitat, tal com ja ha fet contra la creació de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament de Catalunya.

D'altra banda, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va retreure ahir al líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, que no li comuniqui ni el consulti sobre els recursos que el seu executiu en funcions presenta al Tribunal Constitucional en contra del procés independentista català.

"Seria bo que aquelles qüestions que tenen a veure amb les decisions que es prendran respecte a la deriva independentista les consulti com a mínim amb les formacions polítiques, i, sobretot, amb el candidat que ha estat designat pel cap de l'Estat per intentar formar govern", va dir en roda de premsa al Congrés. Sánchez va assegurar que, durant els últims 4 anys, el PSOE ha fet una oposició "lleial", i, per tant, "el més sensat" i "prudent" seria que Rajoy "consultés i intentés acordar amb mi aquesta posició". "No dic que sigui diferent, dic que l'hauria de consultar i acordar amb el principal partit de l'oposició", va dir. Li va exigir que "d'ara endavant" ho faci.

El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, viatjarà dissabte que ve a Barcelona per presidir un acte de partit en la seva primera visita a Catalunya des de l'elecció de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat.

Segons va informar el PP, Rajoy presidirà la Junta Directiva del partit a Catalunya. La visita del líder del PP a Catalunya es produeix, a més, uns dies després que el Rei hagi encarregat al líder socialista, Pedro Sánchez, que intenti ser investit president.

"Cap pas enrere"

La portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar que no es farà "cap pas enrere" en el full de ruta cap a la independència perquè no hi ha "marge jurídic" per tombar la tramitació de les lleis de desconnexió, ja que aquestes són "perfectament compatibles amb els àmbits competencials de la Generalitat".

Per la seva banda, la diputada de la CUP Anna Gabriel va advertir ahir que el seu partit "no es farà enrere" en el procés de "desconnexió" amb l'Estat, malgrat les "amenaces" del govern en funcions o davant una possible "inhabilitació" dels seus diputats per part del Tribunal Constitucional.