El líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, van parlar per telèfon i van acordar mantenir les vies de diàleg i "unitat" davant el repte dels partits independentistes a Catalunya, i probablement tanquin la setmana que ve una trobada per veure's. Així ho van confirmar fonts de Ciutadans, que van explicar que havia estat Rajoy qui va trucar a Rivera després que aquest li enviés un missatge per ratificar-li el suport del seu partit a les iniciatives de l'Executiu en aquesta matèria.

La idea és que pugui coordinar-se una acció conjunta entre el PP, PSOE i C's similar a la que es va dur a terme quan el Parlament català va aprovar la declaració sobiranista i després que dimecres Junts pel Sí i la CUP registressin diverses peticions per avançar en el procés secessionista.

Per altra banda, Rivera va mostrar la seva "bona predisposició" per negociar un acord de govern amb el líder del PSOE, Pedro Sán-chez, executiu al qual el president en funcions no donarà el seu suport, sigui quina sigui la combinació de forces. Sánchez i Rivera es van reunir al Congrés i van acordar començar les negociacions tenint com a prioritat la creació d'ocupació, la lluita contra la corrupció, la regeneració democràtica i les polítiques socials.

En un ambient de bona sintonia, Sánchez va detectar que hi ha "espais comuns on PSOE i Ciutadans es poden entendre", i per això començaran a treballar avui les comissions negociadores dels dos partits. Tot i que va reconèixer que hi ha discrepàncies, Sánchez va valorar que en la seva conversa amb Rivera s'hagi posat l'accent en els aspectes on pot haver-hi consens: "Hem parlat del que ens uneix, no de butaques".

El secretari general socialista va insistir que no és moment per concretar si la millor fórmula és un govern en coalició o en solitari. No obstant això, va apuntar que la seva aspiració és que sigui "el més representatiu possible", fruit d'una negociació en la qual "no es posi cap veto a sigles ni a ideologies", amb l'excepció del PP, amb el qual Sánchez descarta qualsevol acord de govern. Encara que pretén reunir-se amb ell la setmana que ve, el dirigent del PSOE creu que Rajoy ha de "dimitir" i "passar a ser passat en la política espanyola" perquè el PP es pot regenerar a l'oposició.

Rivera va fer veure a Sánchez que és "necessari" comptar amb el PP per haver estat el partit més votat i tenir majoria absoluta al Senat, el que li dóna la clau perquè puguin tirar endavant els grans acords d'Estat. Amb aquest ànim, el líder de Ciutadans va anunciar que la setmana vinent començaran les negociacions amb el PP per veure en quins punts pot haver-hi més proximitat.

Segons Rivera, no hi pot haver ni un Govern ni una legislatura en la qual s'ignori el PP, i no hi haurà possibilitat d'acord si populars i socialistes no abandonen la "guerra freda". El dirigent de Ciutadans va confiar que Rajoy canviï de postura i les posicions "enrocades i maximalistes" acabin fracassant.

Per contra, Rajoy va voler aclarir dubtes sobre la possibilitat que el PP pogués abstenir-se en una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Davant els seus companys del grup parlamentari popular, Rajoy va deixar ben clar que el PP votarà "no" a la investidura del líder del PSOE, qualsevol que siguin els suports que presenti.

Per al president del Govern en funcions, un govern de Sánchez necessitaria el concurs de Podem i IU i el suport dels independentistes, ja sigui amb un vot positiu o amb una abstenció, que, va advertir, mai seria "gratis".