El conseller de Salut, Antoni Comín, vol disposar d'un decret català propi que reguli la prescripció de medicaments després del Reial Decret pel qual els infermers no tenen capacitat d'indicar fàrmacs i tractaments als pacients sense l'autorització d'un metge.

Comín es va reunir ahir amb representants del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya per abordar la situació d'aquest col·lectiu i va anunciar un paquet de mesures per resoldre la situació d'inseguretat jurídica en la qual es troba actualment, segons va informar el departament de Salut a través d'un comunicat.

"Hem activat trobades fluides amb totes les parts i sabem que ens posarem d'acord amb el contingut d'aquest decret català, que volem construir des del màxim consens i incloent-hi el màxim d'actors possibles", va afirmar el conseller Comín, qui també va garantir que el nou decret "tindrà tota la cobertura jurídica necessària".

En aquest sentit, fa uns mesos es va iniciar un procés de diàleg entre el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Consell del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Catalunya i altres representants d'aquest col·lectiu per aprovar una normativa pròpia que protegeixi els professionals esmentats.

A més, el departament de Salut ha comunicat que presentarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra el Reial Decret estatal i reitera la seva oposició a la necessitat d'una acreditació per exercir la indicació autònoma de medicaments, "pesi el paper fonamental que té el metge en aquesta qüestió".

Els infermers catalans van valorar ahir positivament la postura del titular de la conselleria de Salut, però també van reclamar que "es concreti el contingut i la data d'entrada en vigor de la futura normativa de prescripció infermera catalana, un punt indispensable per no abocar tot el sistema al caos", segons va informar a través d'un comunicat el Sindicat d'Infermeria.

La secretària d'Acció Sindical del Sindicat d'Infermeria de Catalunya, Yolanda Garza, va assegurar que "valorem l'actitud de la conselleria en positiu, però necessitem que la situació es resolgui ràpidament, ja que els infermers treballem diàriament amb la incertesa creada pel Reial Decret des del 23 de desembre".

Per la seva banda, la Comissió de Crisi per a la Prescripció Infermera a Catalunya va demanar que "es treballi el text de la norma catalana perquè sigui un bon instrument per garantir la qualitat del servei i la seguretat de les persones, que el Reial Decret posa entre les cordes".