El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, va rebutjar la proposta "exclusiva" i "excloent" de negociació d'un govern de coalició que li va tornar a traslladar Pablo Iglesias, i li va demanar que "reconsideri" el seu veto a Ciutadans.

Sánchez va mantenir la seva primera trobada amb Iglesias després de rebre l'encàrrec del rei d'intentar formar govern. La reunió va durar una hora i quart, després de la qual Iglesias li va demanar que decideixi "ara mateix" entre Podem i Ciutadans, perquè veu que és incompatible governar amb tots dos i l'únic govern "estable" podria ser un Executiu de "coalició" amb Podem i IU . "He dit a Pedro que com més aviat decideixi millor", va insistir Iglesias, que va destacar que el seu partit està demostrant "paciència" amb els socialistes.

El secretari general del PSOE va demanar després a Iglesias que "recapaciti" perquè, va assegurar, el que estarà "content" amb la seva postura serà el president del govern en funcions, Mariano Rajoy. "Els espanyols no volen vetos ni ideològics ni partidistes", va destacar el candidat a president, qui no pot donar per trencades les negociacions amb Podem perquè, segons va dir, "no es pot trencar el que no ha començat".

Sánchez, tot i que no exclou "cap fórmula de govern", insisteix que el més important és "coincidir abans en les polítiques que posarà en marxa aquest govern". "Si el primer que fem és posar vetos, no haurem entès el missatge de la societat espanyola", va explicar Sánchez, que, igual que diu Iglesias sobre els militants del PSOE, es va mostrar convençut que les bases de Podem volen un acord amb els socialistes.

Pablo Iglesias va aclarir que Podem no contempla "en cap cas" abstenir-se per facilitar la investidura del líder socialista, perquè considera que només pot ser "estable" un govern de coalició i, per tant, no veu viable que tiri endavant un Executiu només dels socialistes. "Ningú sensat" en aquest escenari pot plantejar una altra opció de govern que no sigui la coalició, en la qual ell seria un vicepresident "lleial", va explicar Iglesias. Va insistir que confia que Sánchez triï la coalició amb Podem, les confluències i IU, una opció que per ella sola no tindria els suports suficients, però Iglesias no té problema a actuar d'intermediari per aconseguir el suport d'altres forces nacionalistes.

C's no posa condicions

També Ciutadans va criticar que Podem "veti" el diàleg del PSOE amb el partit que lidera Albert Rivera, qui, per contra -va assenyalar el seu portaveu adjunt, José Manuel Villegas-, "no posa cap condició" que impedeixi als socialistes negociar amb altres forces.

Delegacions del PSOE i de Ciutadans van mantenir ahir a la tarda la seva primera reunió tècnica per negociar un acord de govern, centrada sobretot en la metodologia del treball, el calendari de reunions i els temes que es tractaran primer.

La lluita contra la precarietat laboral serà una de les prioritats que posaran sobre la taula els representants de Ciutadans en la seva negociació amb el PSOE, segons el document amb el qual els emissaris d'Albert Rivera van acudir a la seva primera reunió de treball.