La policia va detenir ahir set presumptes integrants d'una cèl·lula que enviava material logístic com armes a les principals organitzacions terroristes que operen a l'Iraq i Síria, Jahbat al-Nusra i EI, mitjançant contenidors que embarcaven en diferents ports espanyols dissimulats com a ajuda humanitària. Amb aquesta operació, que s'ha desenvolupat en diferents localitats de les províncies d'Alacant i València, així com a la ciutat autònoma de Ceuta, la Policia Nacional va aconseguir desmantellar aquesta organització internacional dedicada a més al finançament i al blanqueig de capitals, segons va informar el Ministeri de l'Interior.

A Barcelona, el ministre Jorge Fernández Díaz va destacar que es tracta d'un "cop molt important" que ha suposat un "salt" qualitatiu en la tasca que s'està desenvolupant en la lluita antigihadista. L'objectiu d'aquesta operació, segons va explicar, era tallar el finançament i l'accés a materials, equips i armaments que són "absolutament indispensables" per al funcionament de les organitzacions terroristes en aquestes zones de conflicte, que van incrementar les seves necessitats de proveïment, de subministrament tecnològic i d'armament.

Entre els arrestats hi havia cinc espanyols d'origen sirià, jordà i marroquí, així com dos estrangers residents, de nacionalitats siriana i marroquina. Les detencions es van practicar a les localitats alacantines de Crevillent, l'Alqueria d'Ansar, Muro d'Alcoi, Alcoi i Alacant, així com a Ontinyent (València) i a Ceuta. En total es van efectuar 12 entrades i registres en els domicilis dels detinguts, i en els locals i naus on desenvolupaven els seus negocis il·lícits.

El grup desmantellat, que es va començar a investigar el 2014, va començar a operar fa temps en diversos països d'Europa fins a assentar-se de manera estable i definitiva a Espanya. La direcció del grup l'exercia un sol membre, que havia establert un lideratge permanent basat en la confiança, en interessos compartits i en un ideari més aviat radicalista.

La pressió militar que s'està exercint a la zona de conflicte sobre les organitzacions terroristes les ha obligat a incrementar les seves necessitats d'abastament, no només de combatents, sinó també de subministraments tecnològics, armament i equipament militar.