L'exdirector general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester ha declarat davant el tribunal que jutja el cas Nóos que Iñaki Urdangarin li va reclamar per telèfon varis pagaments pendents a l'Institut Nóos a principis del 2007, quan l'espòs de la infanta Cristina ja no formava part d'aquesta entitat.

Segons ha declarat Ballester, acusat en el cas Nóos, li "va estranyar" rebre trucades d'Urdangarin reclamant-li pagaments, perquè mesos abans, durant la primavera del 2006, li havia informat que es desvinculava de l'Institut Nóos.

Ballester ha detallat que Urdangarin va estar molt implicat en el primer fòrum de turisme i esport que va organitzar l'Institut a Palma: "va estar durant el 2005 lligat al projecte, ell capitanejava les reunions i definia amb el seu treball amb els empresaris que van col·laborar les que havien de ser les ponències del fòrum". Una vegada celebrat, ha afegit, Urdangarin també va estar en reunions coordinant els resultats del primer fòrum i la continuïtat del segon.

"Ja el 2006, pels voltants de Setmana Santa, probablement coincidint amb les seves vacances aquí, em va comentar que ja no participava en les societats de Nóos, que continuaria tot igual i que seria Diego Torres qui liderés el segon fòrum", ha detallat Ballester.

Així com en el primer fòrum "Urdangarin hi havia estat present i havia dirigit ponències i donat conclusions i havia estat qui dirigia els altres intervinents, en el segon no va anar així, ho va fer tot Diego Torres", ha relatat. Posteriorment, les reunions de seguiment es van ajornar i no va haver-hi una continuïtat, cosa que va estranyar a Ballester, que estava particularment interessat a comptar amb un pla estratègic derivat de les conclusions del fòrum. "No s'actualitzava la pàgina web, no s'havia editat el llibre de la conclusió de tots els ponents com sí s'havia fet a l'any anterior i hi havia una sèrie de coses que a mi em semblava que no s'havien dut a terme", ha detallat Ballester, que les hi va reclamar a Torres i a Mario Sorribas.

Va ser llavors quan, assevera, Urdangarin es va posar en contacte telefònic amb ell. "Em va trucar successives vegades", ha dit. "A partir de gener del 2007, les trucades d'en Diego, en Mario i les successives d'Iñaki cap a mi eren per cobrar, perquè els pagués", ha afirmat el campió olímpic de vela l'any 1996, qui ha precisat que li va estranyar la trucada d'Urdangarin i que així li ho va manifestar. Li va respondre que quan lliuressin el treball se'ls pagaria.

"Al final vam pagar", ha relatat Ballester, que va rebre directament l'ordre de Matas en una trobada que van mantenir al Consolat de Mar, seu de la presidència, la setmana prèvia a les eleccions de maig del 2007. "Em va dir: 'paga, la meva preocupació és guanyar les eleccions el diumenge'", ha detallat.

"L'objectiu era contractar Urdangarin sense discutir el preu"

Ballester ha explicat al tribunal que jutja el cas Nóos que es va reunir amb l'expresident del govern balear i Iñaki Urdangarin al palau de Marivent perquè aquest li expliqués el projecte de patrocini d'un equip ciclista. La trobada a la residència de la família reial a Palma va ser l'estiu del 2003, va començar amb un partit de pàdel i va continuar amb una reunió entre Urdangarin, Matas i Ballester per abordar la possibilitat que el govern balear assumís el patrocini principal del llavors equip ciclista Banesto.

A més Urdangarin va plantejar la necessitat de crear una oficina de seguiment del projecte que assumiria ell mateix per analitzar la repercussió del patrocini. La reunió va ser perquè "don Iñaki traslladés la possibilitat d'entaular converses amb l'equip i que ell estaria al capdavant de l'oficina de seguiment i donar continuïtat del millor equip ciclista del moment", ha detallat.

"Es va parlar de l'inici de converses, la inversió prevista que l'equip sol·licitaria i el cost que tindria l'oficina de seguiment per poder donar-li forma", ha explicat Ballester sobre el contingut de la conversa mantinguda a Marivent, on Urdangarin parlava "ell de forma personal" i no en representació de cap empresa.

Sobre la proposta d'Urdangarin de portar ell l'oficina de seguiment d'aquest patrocini, Ballester ha assegurat que "mai es va dubtar que calia contractar-la" i ningú va posar en dubte que la portés el llavors duc de Palma. "Tots sabien de qui venia aquesta proposta", ha precisat. Segons l'exesportista, "l'objectiu era contractar Urdangarin i tot el que vingués d'ell sense discutir el preu".

Aquest va ser el primer contacte d'Urdangarin amb representants del govern balear per fer una proposta formal, un vincle que va continuar posteriorment. Urdangarin l'hi ho va proposar primer a Ballester, a qui coneixia des del 1988, quan tots dos van coincidir en la residència per a esportistes Blume, després dels Jocs Olímpics de Seül. L'estiu del 2003, quan Ballester acabava de ser designat director general d'Esports, van coincidir en diverses ocasions, Urdangarin li va explicar que buscava nou patrocinador per a l'equip ciclista Banesto i li va proposar que fos el govern balear. Van coincidir "a casa seva, a la meva, al club (nàutic), en diferents cites que s'anaven succeint amb normalitat", ha detallat.

Ballester: "Matas marcava les directrius de les actes falses"

Ballester ha insistit que Matas era qui donava les "directrius" per "vestir el sant" i manipular les actes de la Fundació Illesport, un dels òrgans que va contractar amb l'Institut Nóos sota el mandat de l'expresident del PP.

L'exesportista ha confessat que va decidir col·laborar amb la justícia quan va començar "a llegir les informacions sobre la investigació" i "va interioritzar que hi havia hagut actuacions que no havien estat polides". L'acusat, un dels principals 'penedits' en el marc del cas Nóos, ha obert la ronda d'interrogatoris en el judici que se celebra per un presumpte desviament de fins a 6,2 milions d'euros de les Balears, la Comunitat Valenciana i Madrid, i en la seva compareixença ha atribuït a Matas les decisions que adoptava la Fundació, com el fet que se simulessin actes de reunions que no s'havien produït i de decisions que tampoc havien estat debatudes.

Segons ha manifestat el medallista olímpic, la declaració del qual ha arrencat passades les 9.30 hores, la junta de patrons de l'Illesport es va reunir una sola vegada, "al principi de tot". Ballester ha assenyalat que les actes de la fundació les signava i redactava el seu gerent Gonzalo Bernal, també processat en aquesta causa.

Ballester ha manifestat que va començar a col·laborar amb les investigacions arran de les diferents informacions que s'anaven abocant en els mitjans entorn de presumptes irregularitats en la celebració de dos fòrums sobre turisme i esport organitzats a Palma per Nóos així com en relació amb la construcció del velòdrom Palma Arena, el sobrecost de la qual en més de cinquanta milions d'euros està sent investigat.

Així, va ser el 2009, després de ser detingut a l'agost en l'operació policial del cas Palma Arena, quan va iniciar les converses amb Fiscalia i Advocacia de la Comunitat Autònoma i "vaig ser coneixedor de tot el que havien declarat empresaris, funcionaris i gent lligada al meu treball". Segons ha manifestat, hi havia en aquestes declaracions "contradiccions i evasives" en les quals "es posava en dubte l'ètica" en la gestió de les arques públiques, el "saqueig de les quals a cap moment era la meva intenció".

En el cas Nóos es jutja la presumpta trama teixida per beneficiar amb fons públics entitats creades per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, que van percebre uns 3,5 milions de les administracions públiques valencianes; 2,5 del govern balear i 114.000 euros en donacions de l'Ajuntament de Madrid, així com un presumpte frau a Hisenda.