El degoteig de denúncies de víctimes d'abusos sexuals al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts de Barcelona augmenta, en arribar ahir a la desena de casos, un dels quals no va dirigit contra l'autor confés, Joaquim Benítez, sinó que afecta un altre professor del centre, acusat per una exalumna.

El pare d'una de les víctimes, que és qui va donar a conèixer el cas i està centralitzant la recopilació dels abusos soferts per exalumnes, va assegurar ahir que ja existeixen una desena de denúncies interposades davant els Mossos d'Esquadra.

A més, va indicar que una altra dotzena de suposades víctimes ja han contactat amb ell i que estan sospesant si formalitzen una denúncia. Els Mossos d'Esquadra no confirmen oficialment la xifra oficial de denúncies per aquest cas, més enllà de les cinc inicials, si bé el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha confirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que en una de les noves hi ha "més d'una persona denunciada". "És una dada que cal tenir en compte", va afegir.

El pare que ha destapat el cas va concretar que qui ha denunciat l'altre professor és una noia, que diumenge es va presentar en una comissaria dels Mossos d'Esquadra per exposar la seva versió incriminatòria.

De la seva banda, la Fiscalia va anunciar ahir que no recorrerà la decisió del titular del jutjat d'instrucció 6 de Barcelona de deixar en llibertat amb càrrecs, dissabte passat, a Benítez, després que confessés que almenys va abusar de dos alumnes. El ministeri públic ha adoptat aquesta decisió en considerar que el magistrat va prendre les mesures alternatives a la petició de presó que li van plantejar, entre elles que no pugui sortir d'Espanya, que se li retiri el passaport, que comparegui setmanalment a una comissaria i que no pugui fer activitats educatives, culturals, recreatives o de qualsevol tipus, ja siguin retribuïdes o no, en les que hi hagi menors.

De la seva banda, el pare de la víctima que ha destapat el cas ha advertit que ha posat el cas en coneixement d'un advocat, que està analitzant la situació per decidir si, a diferència de la Fiscalia, recorren la decisió del jutge de deixar en llibertat a Benítez i també si denuncien els responsables dels Maristes per encobriment.

Precisament, el col·legi dels Maristes Sants-les Corts va remarcar que només han tingut coneixement de dos casos i va reafirmar el seu interès a conèixer l'abast dels abusos comesos al centre, amb el compromís de col·laborar amb la justícia per aclarir-los.

La primera vegada que el centre va tenir coneixement d'un cas d'abús va ser al juny del 2011 i el va traslladar a la Fiscalia de Menors, encara que va acabar arxivat perquè els pares no van denunciar.

Des d'aquell moment, els Maristes afirmen que no han tingut constància de cap altra denúncia ni comunicació d'altres casos, excepte la del desembre del 2013, la referida a la de l'alumne que ha destapat públicament els abusos sexuals.

De la seva banda, l'Associació de Pares i Mares (AMPA) del Col·legi Maristes Sants-les Corts ha reclamat que, conjuntament amb l'escola, es revisin tots els protocols de prevenció i actuació perquè no es repeteixin casos semblants, pel que ha sol·licitat una reunió urgent amb la direcció.

De la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar ahir que li semblaria "incomprensible" que el Consorci d'Educació de Barcelona (CEB) hagués rebut denúncies dels presumptes abusos als Maristes i no hagués actuat.

També la presidenta de l'associació El Mundo dels ASI (Abusos Sexuals Infantils), Alexandra Membrive, va demanar un canvi en la legislació perquè els delictes d'abusos sexuals no prescriguin, així com nous protocols de prevenció i detecció precoç.

La conselleria de Justícia va recordar que les Oficines d'Atenció a la Víctima del Delicte estan obertes per assessorar les víctimes i facilitar informació i suport, tant si decideixen denunciar com si no.