Junqueras impulsarà un pla per retallar la despesa i estudia crear nous impostos

El conseller d'Economia traslladarà aquestes propostes als grups parlamentaris per negociar els nous pressupostos

09.02.2016 | 00:00
Junqueras denuncia que el FLA cobra més interessos que el BCE

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Oriol Junqueras, va anunciar ahir que impulsarà un "pla d'eficiència de la despesa" que afectarà tots els departaments i es va mostrar obert a "estudiar noves vies de fiscalitat", i va suggerir la creació de nous impostos. Aquests seran dos dels plantejaments que Junqueras posarà sobre la taula a la ronda de contactes que iniciarà "en els pròxims dies o setmanes" amb els diferents grups parlamentaris per negociar els nous pressupostos per a aquest any.
En la seva primera compareixença a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament, el nou responsable de les finances de la Generalitat va explicar les principals línies d'actuació del seu departament en aquesta nova legislatura i va detallar algunes de les mesures que estudia el Govern per retallar la despesa i incrementar els seus ingressos.
Una d'aquestes mesures és l'articulació, per part de la conselleria d'Economia i Hisenda, d'un pla d'eficiència que s'aplicarà en totes les conselleries i que ha de permetre frenar la despesa corrent. Aquesta mesura, va indicar Junqueras, va en la mateixa línia que el projecte del futur Campus Administratiu de la Generalitat a la Zona Franca, on es traslladarà uns 3.000 empleats públics amb la finalitat de reduir els costos de lloguer, energia i subministraments.
Sobre ingressos, Junqueras va declarar que "es poden estudiar noves vies de fiscalitat", i va obrir la porta a crear nous impostos, especialment en l'àmbit mediambiental. "Som davant un sistema tributari complex, ple de contradiccions i francament millorable", va dir el conseller, que creu que els impostos de caràcter ambiental "són un terreny que segurament continua tenint elements millorables", va dir.

Prop de 150 oficines
Junqueras va confirmar també que aquesta legislatura es desplegarà l'Agència Tributària Catalana, i s'arribarà a assolir "en els pròxims mesos" les 140 oficines a tot Catalunya, gràcies a la col·laboració de Diputacions i ens locals.
El nou conseller d'Economia i Hisenda va donar un marcat caràcter polític a la primera part de la seva intervenció, en què va deixar clar que aquest Govern "no vol ser un govern ordinari ni autonòmic més", sinó posar "els fonaments de la futura república".
Junqueras tampoc no va escatimar en crítiques cap al Govern espanyol, al qual va acusar d'incomplir les seves responsabilitats econòmiques amb Catalunya i aplicar ajustos pressupostaris "injustos i arbitraris".
En aquest sentit, el responsable dde les finances de la Generalitat va denunciar que l'estat cobra des de l'1 de gener d'aquest any a les comunitats un interès del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) del 0,83%, "setze vegades superior al que li cobra a ell el Banc Central Europeu (BCE)".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema