L'expresident català i líder de CDC, Artur Mas, va admetre ahir que, en la setmana final de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, tot estava tan "podrit" que no ho veia "resoluble", encara que va explicar que tenia la idea de l'acord que finalment es va donar abans de les eleccions generals.

En una entrevista a Rac1, Mas va admetre que no havia pensat retirar-se, encara que sí que ha reconegut que va estudiar abans del 20-D la possibilitat de cedir a canvi que la CUP garantís estabilitat parlamentària amb mecanismes com la cessió de dos diputats a JxS.

"Aquesta possibilitat que després es va convertir en una realitat jo l'havia plantejat abans de les eleccions espanyoles. Ho havia plantejat amb un col·laborador meu. De fet, ho sabien dues persones del món de la política", va afirmar. No obstant això, Mas va assenyalar que la CUP va tardar a prendre decisions i que l'ambient de la negociació s'estava deteriorat al tram final de la negociació, quan ell ja estava preparat per a unes noves eleccions catalanes.

"En la setmana final, tenia al cap l'esquema anterior, però ho veia difícil d'implementar, perquè tot estava tan podrit que no ho veia resoluble. Ens vam preparar per anar a les eleccions", va afirmar.

El líder de CDC va detallar que dos dies abans del debat d'investidura del 10 de gener es recupera la idea del mes d'octubre en el sentit que la CUP deixés dos diputats a Junts pel Sí i es recupera la negociació. I quan va tenir el paper de l'acord "sobre la taula", va telefonar Carles Puigdemont perquè acudís al Palau de la Generalitat, va relatar.

Precisament, Mas va explicar que Puigdemont, li va encarregar que faci "contactes discrets" en l'àmbit de les relacions internacionals en nom de l'Executiu, per tal d'explicar el procés que viu Catalunya. Mas no va donar més detalls però va assegurar que aquest serà el seu paper i la manera "d'ajudar" al Govern des de la seva posició d'expresident.

A més, va assegurar estar "molt tranquil" des de la seva nova posició polítics i "convençut" del "pas al costat" que va fer retirant-se de la presidència. Malgrat això, considera que ell està "a la reserva" i recorda que el seu gest el deixa "alliberat" del compromís que tenia de no tornar a concórrer a unes eleccions.

Tot i que Mas encara manté una taula a la Casa dels Canonges on té part de la documentació que guardava al despatx, va confirmar que obrirà la seva oficina d'expresident a la part alta del Palau Robert.