Si la Unió Europea (UE) vol aturar la immigració il·legal, ha d'establir mecanismes que permetin als que fugen de conflictes, especialment a Síria, buscar refugi de manera legal i segura a Europa, va afirmar ahir a Ankara la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Merkel va viatjar a Turquia per discutir el pla tancat el novembre entre Brussel·les i Ankara perquè aquesta freni el pas de refugiats a territori comunitari a canvi de 3.000 milions d'euros, accelerar la negociació d'entrada a la UE i l'eliminació de visats. "Si volem posar fi a la migració il·legal hem d'estar disposats a acollir de manera legal cert volum de migració, especialment de refugiats sirians", va insistir la cancellera, que es va reunir tant amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, com amb el primer ministre, Ahmet Davutoglu.

"Sé que alguns estan farts de sentir la paraula contingents (els contingents de refugiats a repartir entre els diferents països comunitaris), però hem fet un gran pas endavant i podem dir a Turquia que tenim una responsabilitat compartida", va dir per afegir que "no podem esperar de Turquia que freni tot el flux de refugiats i dir que dels contingents en parlarem d'aquí a mig any. Això no pot ser. Ha d'anar de la mà". Merkel va esbossar quatre punts fonamentals: pressionar Rússia perquè no bombardegi civils a Síria; millorar la vigilància de les fronteres comunitàries, si cal amb participació de l'OTAN; atendre les necessitats dels refugiats a Turquia i acordar vies perquè alguns refugiats pugui traslladar-se legalment a Europa.