El PP va demanar ahir a l'exalcaldessa de València Rita Barberá que faci "un pas enrere" i no presideixi, com era previst, la Comissió Constitucional del Senat, mentre que el jutge del cas Imelsa manté la imputació de gairebé tots els regidors del PP de València, els seus anteriors col·laboradors, als quals ha pres declaració.

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va assenyalar que seria "positiu" que Barberá no estigués al capdavant de l'esmentada comissió, tot i que no li va reclamar que deixi l'acta com a senadora.

Mentrestant, els sis regidors del PP a l'Ajuntament de València, que ahir van anar a declarar com a investigats (terme que substitueix el d'imputats en l'actual legislació), van mantenir aquesta mateixa condició a la sortida del jutjat, segons va informar el Tribunal superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Tots estan sent investigats per un suposat delicte de blanqueig de capitals en el marc del conegut com a cas Imelsa, que té el seu origen en una suposada trama corrupta que cobrava comissions en l'adjudicació de contractes públics des de diverses administracions. Rita Barberá va ser presidenta de la Comissió Constitucional en l'última part de l'anterior legislatura -des setembre fins la dissolució de les Corts-, i fonts populars admeten que el compromís del partit era que continués en aquest càrrec que ara consideren ha d'ocupar una altra persona. Reconeixen també les citades fonts que la idea és que l'exalcaldessa renunciï a aquest càrrec que li havia promès mantenir el partit, i, en qualsevol cas, ja compten amb proposar a una altra persona quan es constitueixin demà les noves comissions del Senat per a aquesta legislatura.

Segons va explicar Casado, Barberá no hauria de presidir de nou la Comissió Constitucional de la cambra alta perquè "pugui se- guir la seva defensa" i "perquè no es barregin uns casos amb unes negociacions i amb una activitat parlamentària", alhora que va considerar que seria positiu que "s'expliqui" i aporti "tota la informació" per defensar la seva innocència.

Tot i que ha considerat que l'exalcaldessa ja va donar "detallada" informació en el comunicat que va fer públic, creu que hauria de comparèixer davant els mitjans de comunicació, especialment els audiovisuals.

El conegut com a cas Imelsa, en el qual hi ha investigats pràcticament tots els regidors i exregidors del PP de València dels últims 24 anys, té l'origen en una suposada trama corrupta que cobrava comissions en l'adjudicació de contractes públics des de diverses administracions.

La investigació policial va detectar un suposat cas de blanqueig, en el qual s'han processat els edils populars, consistent en la petició de donacions de 1.000 euros a càrrecs públics i a assessors per al seu posterior reintegrament en metàl·lic (en dos bitllets de 500 euros).

Segons fonts de la investigació, el grup municipal del PP a València va poder blanquejar uns 50.000 euros mitjançant aquest procediment abans de l'última campanya de les eleccions municipals. En total, consten com investigats 17 regidors i exregidors i 21 assessors i exassessors del Partit Popular de València.