El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha lamentat que un "mal manteniment a les instal·lacions d'Adif" hagi provocat aquest dimarts al matí el caos a la xarxa dels trens de Rodalies de Catalunya. En declaracions als mitjans de comunicació, Rull ha qualificat de "molt greu" l'incident i ha aprofitat per tornar a reclamar el traspàs íntegre del sistema de Rodalies.

Rull ha destacat que la prioritat "absoluta" del Govern ara és que el servei de Rodalies quedi totalment restablert a les 17 hores aproximadament, quan hi ha una nova hora punta en la mobilitat dels ciutadans. El conseller ha xifrat el 100.000 els usuaris afectats per aquest incident, que ha paralitzat els túnels d'entrada a Barcelona i ha afectat totes les línies de Rodalies.

El conseller ha dit que actualment el Govern té "un control molt relatiu del sistema de Rodalies i davant d'una circumstància com aquesta no ens cansarem de demanar tot el control del sistema: trens i vies". El conseller ha recordat que no serveix de res culpar els altres perquè "el que els ciutadans ens demanen és assumir responsabilitats. Per això necessitem el control de totes les eines que configuren el sistema de Rodalies i de mitjana distància d'aquest país".

També ha explicat que a primera hora del matí el Departament de Territori i Sostenibilitat ha constituït un comitè de crisi per, d'una banda, restablir el servei al més aviat possible i, de l'altra, "determinar les responsabilitats" de l'incendi a l'estació de Vilanova Bifurcació, que mai ha estat en servei. "Les primeres dades que tenim és que s'ha produït per l'acumulació de brutícia, matalassos i mobles vells en aquestes instal·lacions", ha concretat.

Rull ha destacat la interlocució permanent que la Generalitat ha tingut des de primer moment amb el titular del servei, Renfe. Però ha constatat unes "dificultats objectives" per interlocutar amb el ministeri de Foment i amb Adif. "Aquest matí, la Generalitat ha donat les explicacions que els ciutadans ens exigeixen. L'operador també ho ha fet, però malauradament Adif no ha donat les explicacions que corresponien", ha dit.

Aquest dilluns a la tarda Rull presidirà l'òrgan mixt de coordinació entre la Generalitat i Renfe, on el conseller exposarà, més enllà de l'incident d'aquest matí, "els elements de disfunció que afecten el dia a dia dels ciutadans d'aquest país"."Analitzarem fil per randa quines són aquestes disfuncions, quines són les causes i les mesures immediates que s'han d'adoptar. Ens fixarem en elements objectivables que són els retards que hi ha al sistema de Rodalies i de mitja distància", ha exposat.