La policia tailandesa ha assegurat avui que disposa de proves d'ADN i declaracions de testimonis que permeten incriminar el català Artur Segarra, excandidat de la Plataforma per Catalunya a Manresa, com a responsable de l'assassinat a Bangkok de l'executiu lleidatà David Bernat.

Les autoritats tailandeses ho han explicat el mateix dia que Segarra (número 20 de la llista electoral de la PxC del 2007 a Manresa) s'ha declarat innocent des d'una comissaria tailandesa, en una entrevista on diu que se sent víctima d'una «trampa». El terrassenc no cessa de repetir en una entrevista a El Mundo que no ha matat ningú i afegeix que ha estat la policia tailandesa qui ha obligat a la seva novia a firmar una declaració en què li atribueix l'autoria de l'assassinat.

Segons el rotatiu, el setembre passat Segarra va confessar en una entrevista ser autor de diversos delictes d'estafa a bancs, persones físiques, Hisenda i Seguretat Social. Accions que haurien dut l'excandidat de PxC a Manresa a fugir a Tailàndia després d'haver participat suposadament en una estafa a cinquanta jubilats catalans amb clàusules abusives que haurien acabat, finalment, sent desnonats.

El terrassenc, però, assegura no haver comès cap delicte de sang. "Amb robar en tinc prou", afirma. Tot i així, no aclareix qui hi hauria darrere de la trampa de la qual estaria sent víctima, segons la seva versió. "No puc dir res, però no vull morir. A Tailàndia em mataran, com van matar el David".

Tot i així, segons la policia tailandesa, el sospitós "havia preparat bé" el crim, tot i que va deixar "rastres" dels seus actes, ha apuntat el general de la Policia Panya Mamen, cap de la investigació criminal, després d'una reunió amb el seu equip a la seu de la Policia Metropolitana de Bangkok.

Un equip forense examina proves "importants", els resultats de les quals seran coneguts en 48 hores, encara que va eludir especificar on van ser trobades les esmentades mostres.

Panya ha remarcat que les versions obtingudes d'una desena de testimonis i coneguts de Segarra concorden entre elles.

La policia sospita que Segarra va actuar en solitari quan va assassinar, va esquarterar i va llançar les restes de Bernat al riu, però creu que en la trama d'extorsió a la víctima hi podria haver més implicats, ha afegit Panya.

"Estem seguint els rastres deixats en les transferències de diners (...) No descartem que hi hagués moviments a comptes de tercers", ha apuntat l'oficial que lidera la investigació criminal després d'una reunió amb l'equip.

Segarra s'ha reunit aquest dimarts amb representants de l'ambaixada d'Espanya a Bangkok, a qui va sol·licitar un intèrpret per als interrogatoris, mentre les autoritats tailandeses no esperen "res" significatiu de les declaracions de l'imputat.

La Cort Penal va emetre dilluns una ordre d'arrest contra el sospitós al qual acusa d'assassinat premeditat i ocultació de proves, entre d'altres càrrecs.

Segarra va ser detingut diumenge a Cambodja, on havia fugit dos dies abans, i tornat ahir a les autoritats tailandeses, davant les quals es va declarar innocent dels càrrecs si bé va admetre que coneixia la víctima.

La policia preveu registrar de nou avui l'apartament del sospitós, que va liderar una xarxa d'estafa a ancians, segons publica avui El País, i la casa on, presumptament, hauria retingut i assassinat l'executiu, a la recerca de més proves que permetin determinar si va tenir col·laboradors.

Al registre hi aniran amb la nòvia de Segarra, Pridsana Saenubon, que va declarar que no coneixia la víctima després de ser detinguda i interrogada per la policia un dia després que el presumpte responsable del crim fugís del país.

De moment, Pridsana no ha estat imputada i se la considera com a testimoni en el cas, segons ha dit el cap de la investigació policial.

En la mateixa situació està un amic de la dona al qual es va veure en imatges de càmeres de seguretat en una camioneta amb Segarra mentre aquest retirava diners de diferents caixers automàtics.

El cadàver de Bernat, un consultor de l'Albi (Garrigues) d'uns 40 anys i que va desaparèixer fa unes quantes setmanes, va aparèixer desmembrat en almenys set parts a final de gener i principi de febrer a diferents zones del riu Chao Phraya, que travessa la capital tailandesa.

L'equip forense va determinar que la víctima va morir per asfíxia entre el 25 i el 27 de gener.

La policia tailandesa creu que Bernat va ser segrestat i extorquit amb l'objectiu d'aconseguir accés als seus comptes bancaris a Singapur.

La investigació va detectar "moviments de grans quantitats de diners" des dels comptes de Bernat cap a bancs a Espanya i Tailàndia, entre els quals hi hauria el compte de Segarra, que segons la premsa local hauria rebut uns 900.000 euros.