La mesa del Parlament va sol·licitar ahir un informe als serveis jurídics de la cambra perquè es pronunciïn sobre la creació de tres ponències per redactar les anomenades lleis de la desconnexió.

Els grups, a excepció de Junts pel Sí i la CUP, s'oposen a la seva tramitació a través de ponències conjuntes perquè consideren que els faria "coautors" d'uns textos que no comparteixen i repten els independentistes a presentar-ho com a projecte de llei del Govern o proposicions de lleis dels partits.

L'oposició també entén que la creació de les ponències suposa desplegar la resolució rupturista del 9-N, suspesa pel Tribunal Constitucional. Per la seva part, JxS i la CUP defensen el format perquè fomenta el debat polític. Després d'escoltar la junta de portaveus, que aplega representants de tots els grups, la mesa va encarregar l'informe jurídic sobre les ponències conjuntes, i va deixar per a una propera reunió de l'òrgan la decisió sobre la seva constitució.

Per part de C's, el vicepresident primer de la mesa del Parlament, José María Espejo-Saavedra, va voler deixar clar que ell i el seu grup són contraris tant a l'admissió a tràmit de la petició que han fet CUP i JxS com a la creació de les ponències. I és que C's creu que es tractaria d'"un frau de llei", perquè considera que "s'estaria vulnerant la suspensió del Tribunal Constitucional sobre la resolució aprovada al Parlament del 9-N".

No a les ponències conjuntes

C's creu que si JxS i la CUP pretenen formar les ponències "esgrimint l'article que preveu que es puguin formar per implementar l'Estatut", aquest seria un nou motiu per no acceptar la sol·licitud i rebutja participar en les ponències. El diputat del PSC Ferran Pedret va explicar que el seu grup va demanar per carta a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que els serveis jurídics elaborin un informe sobre l'obertura de les ponències conjuntes. El PSC posa en dubte que s'hagi de tramitar a través d'una ponència conjunta perquè, segons Pedret, aquesta opció està reservada a les lleis que despleguen l'Estatut.

El portaveu adjunt de CSQEP, Albano Dante Fachin, va refermar ahir el rebuig a les ponències i la seva formació no hi serà. Des del PPC, el seu portaveu parlamentari, Enric Millo, va explicar per què el seu grup també va reclamar als serveis jurídics del Parlament que facin un informe per intentar constatar el que creuen que és una il·legalitat.