Els dos titellaires detinguts divendres passat a Madrid pel contingut del seu espectacle de carnaval van sortir ahir de presó per decisió del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, qui tot i això els acusa d'enaltiment del terrorisme i incitació a l'odi.

El jutge, a instàncies de la Fiscalia, va acceptar el recurs dels detinguts contra la interlocutòria d'ingrés a la presó que va dictar dissabte passat i els va deixar en llibertat amb l'obligació de comparèixer diàriament al jutjat més pròxim a casa seva, sense passaport i amb la prohibició d'abandonar el territori nacional.

D'aquesta manera, a tres quarts de sis de la tarda, van sortir de la presó madrilenya de Soto del Real Alfonso Lázaro de la Torre, de 29 anys, i Raúl García Pérez, de 34 anys, autors de l'obra La bruixa i el senyor Cristóbal, representada dins la programació de Carnaval organitzada per l'Ajuntament de Madrid.

Una vintena de persones els va rebre amb aplaudiments i abraçades a la porta de la presó, en la qual van passar un total de quatre nits. A la sortida del centre penitenciari van preferir no fer comentaris als periodistes, si bé ahir es va conèixer una entrevista per Alfonso Lázaro a Granada CF Televisió abans de la polèmica en què assegurava que la seva obra no era "molt políticament correcta" ni estava pensada per a nens. L'advocat dels titellaires va avançar que, un cop aconseguida la llibertat, ara estudiarà demanar la retirada dels càrrecs, ja que considera que no han comès cap delicte. El canvi d'opinió del fiscal i del jutge respon al fet que els detinguts han demostrat tenir arrelament familiar suficient perquè el risc de fuga quedi "molt minvat" ja que tampoc no hi ha perill que tornin a representar l'obra, motius pels quals van ser empresonats dissabte. Així i tot, pesen sobre ells les acusacions d'enaltiment del terrorisme pel cartell de "Gora Alka-ETA" que apareixia en l'obra i d'incitació a l'odi per les escenes violentes que es representaven.

El jutge Moreno descarta que els fets no tinguin viabilitat delictiva. Segons ell, qualsevol persona que llegeixi les paraules "Gora Alka-ETA" que apareixien en un cartell mostrat a l'obra "pot verificar que amb les mateixes s'està lloant o justificant els autors de fets terroristes o els mateixos fets".