El missatge de canvi i de ràbia triomfa a les primàries de Nou Hampshire i va donar ales al socialista democràtic Bernie Sanders, guanyador pels demòcrates, i al magnat Donald Trump, favorit republicà, que ara comencen un camí més difícil en el sud i oest dels Estats Units.

Per primer cop, la victòria a Nou Hampshire va ser, al mateix temps, per a dues figures alienes a l'aparell dels partits Demòcrata i Republicà, fet que suposa un missatge ferm de descontentament que podria influir en les pròximes primàries del país, va indicar a Efe Anthony Corrado, professor de Política al Colby College de Maine.

"Els votants reaccionen a aquells candidats que poden moure, reorganitzar les coses. Reaccionen a candidats que diuen 'vaig a eliminar el gran Govern', com Trump, o a candidats que carreguen contra els rics, com Sanders", va resumir Corrado, expert en campanyes presidencials.

Per a Corrado i el professor Michael McDonald, de la Universitat de Florida, tant Sanders com Trump es van beneficiar d'una alta participació i del vot dels "independents", ciutadans no registrats en cap partit i que a Nou Hampshire poden votar en les primàries republicanes o en les demòcrates. Després del bon paper en els caucus d'Iowa, la victòria de Nou Hampshire va suposar un gran impuls per a Sanders, senador pel veí estat de Vermont que va fer història en aglutinar el 60 % del suport i vèncer així l'exsecretària d'estat Hillary Clinton (38%).

"Mai ningú no havia guanyat unes primàries a Nou Hampshire per un marge tan alt", va apuntar Corrado. La major basa de Sanders són els joves entre 18 i 29 anys, que van donar suport al legislador en el 83% a Nou Hampshire, un estat que, no obstant això, no representa els EUA demogràficament perquè més del 90% de la població és blanca i gairebé no hi ha presència de minories, grups que donen més suport a Clinton.

Conscient del terreny hostil de Nou Hampshire, l'exprimera dama no va perdre el temps i, just abans de les primàries, va viatjar a la ciutat de Flint, a Michigan, que té greus problemes sanitaris i on hi ha una gran quantitat de població negra, composició similar a la de Carolina del Sud, on els demòcrates faran primàries el 27 de febrer. Els hispans també podrien jugar a favor de Clinton a Nevada, on la seva campanya ha presentat un anunci en espanyol.

Nou Hampshire també va servir per reforçar Trump, que té les de guanyar en les primàries republicanes de Carolina del Sud, el 20 de febrer, on les enquestes li donen el 36% de suport, per sobre dels senadors Ted Cruz i Marc Rubio, segons la mitjana dels sondejos del web Real Clear Politics. "El primer pas per demostrar que ets un guanyador és guanyar. I això és el que va fer ahir Trump", va apuntar Corrado.

Els propers estats en el calendari són Carolina del Sud i Nevada, amb gran presència d'hispans, i als quals seguirà una desena d'estats, entre ells Alabama, Arkansas, Colorado, Geòrgia, Massachusetts, Texas i Virgínia, que l'1 de març celebren el famós i crucial "superdimarts".

Els estats del sud són precisament els que poden ser més difícils per a Trump per la gran quantitat d'evangèlics que ja el van rebutjar a Iowa, on va quedar segon.

Els senadors Ted Cruz i Marcos Rubio, primer i tercer a Iowa, podrien trobar la llum en aquests estats, tradicionalment més conservadors, però la possibilitat de convertir-se en el candidat "alternatiu" a Trump se'ls podria complicar amb el sorprenent segon lloc que va aconseguir aquest dimarts amb el 15,8% el governador d'Ohio, John Kasich. El major desafiament per a Kasich ara és estendre la seva campanya, concentrada a Nou Hampshire, a la resta del país, on altres republicans amb posicions semblants a la seva el guanyen en popularitat, com Rubio o Cruz i l'exgovernador Jeb Bush.