Els líders del PP i del PSOE, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, han evidenciat aquest divendres en una reunió exprés -ha durant menys de trenta minuts- al Congrés la impossibilitat que assoleixin cap mena d'acord de cara a la investidura. Segons han explicat tots dos, a la trobada han parlat de la posició de l'Estat a la UE i del dèficit, però no específicament del procés a Catalunya -sí de la unitat d'Espanya i de la reforma constitucional- ni de corrupció.

Tots dos han insistit en la seva formula de govern: Rajoy ha defensat la 'gran coalició' que esvairia -ha dit- dubtes sobre el futur de l'Estat, i Sánchez la voluntat de construir un govern "de canvi" al que ha afegit que vol incorporar "independents de prestigi".

El president en funcions ha descartat una abstenció a la investidura de Sánchez, i aquest, per la seva banda, ha reiterat la seva voluntat d'estendre la mà "a dreta i esquerra" (Podem i C's) per esdevenir el pròxim president espanyol. Sánchez ha demanat a Rajoy que si ell esdevé president faci una oposició "lleial".

La imatge de la jornada

La breu reunió ha quedat marcada per la fotografia del moment en què el líder del PSOE ha estès la mà a Mariano Rajoy davant les càmeres, i aquest -que s'estava cordant la jaqueta- ha segut sense atendre el seu gest.

A la sortida de la xerrada tots dos han rebaixat la importància de la imatge després en les seves respectives rodes de premsa. Rajoy recordant al periodista que li ha preguntat per la qüestió que ni ell ni Sánchez li han donat la mà, i Sánchez -molt més explícit en la resposta- assegurant que es tracta d'una anècdota i que probablement Rajoy no ha vist el seu gest.

Load the content of the text

"Ha estat quelcom absolutament natural. De veritat crec que Rajoy no ha vist el gest d'estendre la mà perquè efectivament estava mirant alguna càmera" i "honestament crec que és una anècdota que no reflecteix la realitat" perquè "Rajoy en privat m'ha donat la mà i probablement no me l'ha donat en aquell moment perquè simplement no ha vist la imatge de quan jo li estenia la mà", ha dit.

L'equip de Rajoy ha assegurat que el president espanyol havia donat la mà a Sánchez tan abans de la reunió com un cop ha finalitzat, dos moments que no han captat les càmeres.