"Assumeixo la meva responsabilitat per haver autoritzat aquests fòrums sobre turisme i esport organitzats pel senyor Urdangarin i no haver-ne controlat les despeses; aquí hi va haver un sobrecost de despeses que no havien d'haver pagat els ciutadans de Balears i jo estic disposat a tornar aquests diners amb la venda del meu patrimoni; han fallat estrepitosament la justificació de la despesa i el control", va confessar ahir a l'Audiència de Palma Jaume Matas. L'expresident, que busca rebaixar la seva estada a la presó, va enfonsar Iñaki Urdangarin i Diego Torres, als quals va acusar del principal delicte: la malversació de fons.

L'exministre es va mostrar en plena forma, malgrat els seus problemes d'oïda, que el van forçar a vegades a parlar en un to molt alt. Matas, molt ben assessorat pel seu advocat Josep Zaforteza, va sortir en tromba i en mitja hora d'interrogatori va admetre la seva responsabilitat en el desviament de gairebé 2,5 milions d'euros entre 2003 i 2007 cap a les empreses i associacions sense ànim de lucre d'Urdangarin. En 30 minuts de partit, el declarant va sentenciar l'eliminatòria de Nóos a favor seu i en contra d'Urdangarin i Torres.

A diferència d'altres casos, i pel seu pacte amb la fiscalia, Matas va passar ahir del "jo només vaig donar instruccions de contractar i els meus alts càrrecs del govern i funcionaris van donar forma administrativa a això i no sé res sobre això", a "assumeixo la meva responsabilitat pel desviament de fons públics".

Suport a les tesis del fiscal

L'acusat va reconèixer que subs-criu les tesis de la fiscalia anticorrupció en què Nóos es va presentar com una associació sense ànim de lucre i el que realment volia era fer negoci amb fons del govern. Del que Matas discrepa amb anticorrupció és en la utilitat dels dos fòrums de turisme i esport organitzats per l'exduc de Palma. Per a Matas van ser molt útils i de gran nivell, i per a Pedro Horrach es va tractar de simple "fum".

Matas va ratificar la versió del seu exdirector general d'Esports, i acusat, José Luis-Pepote Ballester pel que fa a la reunió que van mantenir al Palau de Marivent amb Urdangarin per parlar del patrocini públic a l'equip ciclista Banesto. "Urdangarin aporta el projecte, si no és per ell no hi havia equip. Ell era l'aconseguidor. A nosaltres ens interessava quedar bé amb el senyor Urdangarin i amb la família reial, però també ens interessava l'equip per promocionar el turisme", va dir.

"A l'acord sobre l'equip hi havia l'oficina del projecte que Urdangarin es va oferir a prestar. Era el seu peatge o comissió per fer d'intermediari entre el govern i l'equip en el projecte. Urdangarin va dir que serien uns 300.000 euros sobre 18 milions de patrocini i que ho volia cobrar a canvi d'una prestació de serveis; vaig consultar amb Pepote Ballester i em va dir que era una comissió raonable en aquest tipus d'operacions; vaig acceptar pagar aquesta comissió si s'arribava a un acord sobre l'equip", va recordar l'acusat. A preguntes de Mario Pascual, defensor de l'exduc de Palma, Matas va postil·lar que sí que es van prestar els serveis de l'oficina del projecte i que Urdangarin es va guanyar aquests diners. "Era el millor equip ciclista del món i ens interessava tenir-lo".

Només es pagaven despeses

Respecte a l'Illes Balears Fòrum del novembre del 2005 i pel qual el govern va abonar 1,2 milions d'euros, Matas va destacar que Urdangarin va dir que Nóos era una associació sense ànim de lucre, "pel que vam pactar un preu tancat: es pagaven les despeses que es tinguessin i res més". El declarant va afirmar que pel sumari ha descobert que els principals gestors de Nóos van inflar les factures i van cobrar per despeses no realitzades, "de manera que admeto la meva responsabilitat; jo vaig donar les instruccions i després, sense participació meva, ha passat el que ha passat".