Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, intentarà avui aclarir la seva fortuna milionària oculta a Andorra davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, qui l'ha citat després de demanar-li-ho el mateix imputat.

La declaració del més gran dels Pujol es produirà l'endemà de la compareixença a l'Audiència Nacional dels seus pares, Jordi Pujol i Soley i Marta Ferrusola, investigats pels diners que la família va mantenir al Principat i que l'expresident atribueix a una herència del seu pare.

El primogènit intentarà avui rebatre la documentació enviada per Andorra, que constata 31,8 milions d'ingressos en efectiu d'origen desconegut en els seus comptes en diferents divises, com pessetes, euros, dòlars americans i marcs alemanys.

Segons sosté el jutge en vista de la documentació, després de rebre aquests abonaments, Pujol Ferrusola ordenava de forma "immediata" que es fessin traspassos als comptes a Andorra de la seva mare i els seus germans "en quantitats iguals o similars i simultàniament, del qual tampoc no consta acreditada raó per a això".

Aquesta serà la segona vegada que Pujol júnior declara a l'Audiència Nacional per blanqueig i delicte fiscal. La primera va ser el 15 de setembre del 2014, quan se li va interrogar arran de la denúncia de la seva exparella Victòria Álvarez, que el va acusar de diversos viatges a Andorra amb motxilles plenes de bitllets.

En la investigació es va trobar moviment de divises durant vuit anys, del 2004 al 2012, en tretze països per 32 milions d'euros.

El jutge també intenta saber l'origen dels aproximadament 11 milions que Pujol Ferrusola va percebre d'empresaris adjudicataris d'obra pública per tasques, segons va dir l'imputat, d'"intermediació", que se sospita que van respondre en realitat a comissions per intercedir en les adjudicacions.

El fill gran del matrimoni Pujol-Ferrusola va declarar també davant un jutjat de Barcelona que investigava els diners familiars a Andorra fins que fa poc el cas va passar a l'Audiència Nacional, i va afirmar que el llegat del seu avi Florenci (800.000 euros) va créixer fins als 8 milions, els quals es van repartir a parts iguals entre la mare i els set germans després d'invertir-se "en làmines de titularitat opaca".

La Fiscalia Anticorrupció sospita, en canvi, que aquests diners van procedir de comissions obtingudes pel matrimoni durant el període en què Jordi Pujol va capitanejar la Generalitat o per una operació de venda d'accions de Banca Catalana que va fer l'expresident.

Des que va prestar aquestes dues declaracions, Andorra ha lliurat al jutge documents sobre moviments en els comptes del primogènit en el Principat del banc Andbank, on tant ell com la seva mare i els seus sis germans van tenir la fortuna oculta.

Allà van guardar els diners fins al 2010, quan l'entitat els va comminar a extreure els seus fons, per la qual cosa la família va obrir comptes a la Banca Privada d'Andorra (BPA). A través del Banco Madrid, filial del BPA, els Pujol van regularitzar el juliol del 2014 tres milions d'euros dels comptes que tenien ocults a Andorra.

De la Mata va citar el matrimoni i el seu fill gran el dia 30 de desembre en constatar que els membres de la família "han orquestrat durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los, i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits".