Un dels quatre empresaris que van testificar ahir en la causa en la qual s'investiguen els negocis de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català, va admetre que li va pagar una comissió de 400.000 euros per la seva intermediació en un projecte de construcció d'habitatges de luxe a Eivissa.

Així ho va declarar l'empresari Manuel José Nadal Pellejero, conseller delegat de Promomed, que va explicar al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que es tracta d'una comissió totalment legal per la intermediació que va fer Jordi Pujol Ferrusola per a la recerca d'inversors en aquest projecte, que va destacar que es tractava d'una obra privada i no pública, segons van informar fonts presents en la declaració.

A més de la seva labor com a intermediari, l'empresari, després d'assegurar que mai va contrac-tar amb la Generalitat, va explicar que també es va proposar a Pujol Ferrusola participar en la gestió del projecte i que ho va acceptar. En aquest moment el primogènit dels Pujol va proposar un nou arquitecte, que es rebaixés la qualitat dels pisos i que no s'invertís tant en el pis pilot -va arribar a costar un milió d'euros- per obtenir el màxim benefici.

Jordi Pujol Ferrusola va arribar fins i tot, segons aquests testimonis, a pagar una entrada de 200.000 euros per un d'aquests pisos de luxe, però finalment no el va acabar adquirint i va perdre els diners, segons els testimonis.

Abans va comparèixer, també com a testimoni, l'empresari Sebastián Vives Sancha, de Life Global Group, qui, després de negar haver contractat amb la Generalitat, també va admetre que Pujol Ferrusola li va proposar participar en dues inversions immobiliàries: la d'Eivissa i la construcció de l'anomenada Torre Europa, un edifici d'habitatges a la plaça Europa de l'Hospitalet de Llobregat.

Finalment, segons el seu testimoni, la seva empresa només va invertir en els pisos de luxe d'Eivissa i ho va fer amb uns 30 o 40 milions d'euros, però no va entrar en el de la Torre Europa.

Tant Nadal com un altre dels empresaris que van prestar declaració ahir -Francisco Javier Vizcaíno Muñoz, exdirectiu de Cedinsa i ara director de Tramvia Metropolità- i que van invertir en el projecte de Torre Europa van perdre els diners perquè no els van concedir un crèdit que tenien emparaulat amb el Banc Santander i perquè hi havia menys metres útils previstos als habitatges.

També va declarar com a testimoni José Ramón Ruiz Carrero, director d'administració i finances de FCC construcció, i la declaració del qual va haver de ser interrompuda perquè va tenir una lipotímia, per la qual cosa el jutge el va citar de nou per a dijous que ve, dia en què també ho està Jordi Pujol Ferrusola.

Avui serà el torn del matrimoni Jordi Pujol i Marta Ferrusola, als quals el jutge ha citat per donar explicacions sobre la seva fortuna a Andorra.