L'excomptable diu que Urdangarin i la infanta tenien empleats ficticis

Marco Antonio Tejeiro detalla com gestionaven un "conglomerat" que va buidar l'entitat sense ànim de lucre i va defraudar Hisenda

13.02.2016 | 00:00
L´excomptable Tejeiro a la sortida del judici a l´Audiència

Marco Antonio Tejeiro, excomptale de Nóos, va declarar al judici que l'empresa Aizoon, de la qual eren copropietaris la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, tenia en nòmina empleats ficticis. A preguntes del fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, que en la instrucció va obtenir la confessió de Tejeiro, l'antic comptable va ratificar que quan prestava serveis de gestió per a Aizoon es va encarregar de tramitar les altes i les baixes a la seguretat social de persones que no prestaven serveis per a l'empresa dels llavors ducs de Palma.
Marco Antonio Tejeiro, excomptable de Nóos i de les empreses associades, va detallar com Iñaki Urdangarin i Diego Torres manejaven un "conglomerat" societari que va buidar de guanys l'entitat sense ànim de lucre i va defraudar les arques públiques.
Tejeiro, que entre la jornada de dijous i la d'ahir acumula vuit hores de declaració, només ha respost fins ara al fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, amb qui va aconseguir un acord en la instrucció de la causa per col·laborar amb la justícia a canvi d'una petició de pena de dos anys de presó.
Després de quatre dies de declaracions en les quals s'ha interrogat 6 dels 17 acusats, dimarts es reprendrà amb Tejeiro una vista en la qual seu al banc com a presumpta cooperadora en delictes fiscals la infanta Cristina.
Ahir, el penedit va explicar que Urdangarin i Torres, creadors de l'associació sense ànim de lucre Institut Nóos, van formar un entramat empresarial per carregar factures a aquesta entitat i repartir-se tots els beneficis que obtenia.
"Nóos era el que facturava cap a fora, el que rebia els ingressos", i les factures que l'entitat abonava a les empreses de Torres i Urdangarin per serveis moltes vegades inexistents era "per obtenir els beneficis per als socis de tot el conglomerat", va declarar. Horrach va preguntar a Tejeiro per la facturació creuada entre l'Institut Nóos, del qual era comptable, i empreses dels dos socis i principals acusats de la causa, en la gestió de la qual també participava.
"Les quantitats són rodones" en les factures carregades a l'institut, en les quals pràcticament s'equilibren els pagaments que rep Aizoon, l'empresa d'Urdangarin i la infanta Cristina, i els que percep Torres a través de les empreses de les quals és titular.
"Responien a la distribució de beneficis que ells s'atribuïen, no al que posés la factura en concret", va dir sobre els conceptes recollits en les factures, que, va insistir, només eren el suport formal del repartiment al 50% dels beneficis de l'associació sense ànim de lucre.
Nóos va obtenir encàrrecs de les administracions públiques de Balears, València i Madrid pels quals va aconseguir uns ingressos aproximats de 6 milions d'euros.
D'altra banda, l'acusat va assegurar que l'empresa Aizoon, de la qual són copropietaris la germana del rei i el seu espòs, tenia en nòmina empleats ficticis. L'antic comptable va ratificar que quan prestava serveis de gestió per Aizoon es va encarregar de la tramitació de les altes i les baixes en la Seguretat Social de persones que no prestaven serveis per a l'empresa dels llavors ducs de Palma.
A més d'empleats ficticis, alguns d'ells familiars d'Urdangarin i de la seva secretària, Julita Cuquerella, Aizoon tenia en nòmina el personal domèstic de l'habitatge de la infanta i del seu espòs al barri barceloní de Pedralbes, i fins i tot hi ha treballadores de la llar de l'esmentada secretària.
La incorporació de falsos empleats tenia com a propòsit que l'empresa dels Urdangarin-Borbó obtingués beneficis fiscals pel volum de treballadors que acumulava, segons sospita Horrach i va ratificar el penedit.
L'excomptable de Nóos ja va declarar que havia lliurat a Urdangarin i Torres diners formalment destinats a salaris de treballadors d'empreses del grup que estaven donats d'alta però no prestaven cap servei ni cobraven aquestes nòmines.
Va relatar que emetia xecs al portador per al pagament de les nòmines simulades, extreia els diners del banc i els lliurava en sobres a Torres, el seu cunyat i titular de la majoria d'aquestes empreses, i al seu soci a l'Institut Nóos, Urdangarin.
També es va posar de manifest en el judici que Urdangarin va vendre a Torres la seva part en Nóos Consultoria 16 mesos després que, a instàncies de la Casa Reial, suposadament s'hagués desvinculat de les activitats de l'institut sense ànim de lucre que havien dirigit junts.
El fiscal va mostrar un taló per valor de 33.000 euros que Marco Antonio Tejeiro va confirmar com el pagament que Torres va fer a Urdangarin per les seves accions de la consultoria. El xec es va signar el juliol del 2007 i la sortida d'Urdangarin de l'Institut Nóos es va produir formalment el març de l'any anterior.
"Ells ja estaven picats, barallats des de llavors", va explicar sobre els socis de Nóos l'excomptable, a qui Horrach també va sol·licitar la confirmació d'altres factures que provarien que l'espòs de la infanta Cristina va estar realitzant gestions per a la candidatura de València als Jocs Europeus després que la casa reial ordenés apartar-se de les activitats de Torres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema