El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, confia poder tancar un acord de govern a final de mes amb Podem i Ciutadans de manera que la investidura pugui celebrar-se a l'inici de març i això, malgrat el rebuig de Mariano Rajoy, que no descarta presentar-se més endavant si el primer fracassa.

La breu entrevista d'ahir al Congrés entre el president del Govern en funcions amb el secretari general del PSOE, de tot just mitja hora, va estar marcada per la polèmica per l'absència d'una imatge amb la salutació en públic entre els dos dirigents polítics. A l'inici de la trobada i en presència dels fotògrafs, Sánchez va estendre la mà a Rajoy però aquest, que estava pendent de les càmeres i cordant-se la jaqueta, no li va tornar la salutació.

La imatge de Sánchez amb la mà a l'aire va desencadenar una tempesta que poc després van voler aplacar tots dos aclarint que s'havien donat la mà però en privat, abans i després de la reunió. De fet, Sánchez va assegurar, en la seva compareixença davant els mitjans, que el president del govern en funcions no va veure el moment en què ell li allargava la mà perquè estava mirant a una altra càmera i "no se n'ha adonat".

Més enllà del malentès que va sacsejar les xarxes socials, Rajoy i Sánchez van insistir que no es donaran suport recíprocament en una hipotètica investidura, a la qual el líder del PSOE encara no posa data i a la qual el president del govern en funcions tampoc no renuncia a un futur.

Sánchez aspira a poder tenir un acord de govern progressista i reformista "prou madur" a final d'aquest mes per a acudir a la investidura a primers de març. Per aconseguir-ho, el líder socialista tampoc demana l'abstenció del PP. "Malauradament, les forces d'esquerra no sumen més que les forces de centre-dreta. A Portugal, les forces del canvi es van entendre i les forces del canvi a Espanya tenen diferents colors", va assegurar Sánchez en al·lusió a la necessitat d'incorporar a podem i Ciutadans.

A l'espera de veure quin format tindria la seva eventual govern, el secretari general del PSOE va expressar la seva voluntat d'incorporar "independents de prestigi" com a reflex de la "naturalesa transversal" que li vol donar a aquest Executiu. També va reclamar a Rajoy que abandoni la "campanya de la por" iniciada, al seu parer, per alguns dels seus ministres en funcions, en contra d'un acord de govern amb Podem.

No va entrar en aquest assumpte Rajoy, que va expressar la seva determinació de obstinar-se a treballar perquè el PSOE faciliti un govern presidit per ell perquè a més creu que encara hi ha temps per a això. Rajoy va negar que es penedeixi d'haver declinat l'oferiment del Rei perquè, va insistir, no comptava amb els suports suficients per assumir-ho. "Vaig fer el que crec que havia de fer. No li vaig a prendre el pèl a la gent", va recalcar abans de precisar que si en algun moment pot tenir els vots suficients i, per tant, la possibilitat de intentar-ho, "sempre hi ser". Rajoy va traslladar a Sánchez que el més raonable, el més sensat i el millor per als interessos generals d'Espanya és un govern presidit pel PP, "per la democràtica raó que ha tingut més vots", i amb el suport del PSOE i ciutadans.

Tot i que les diferències persisteixen, tots dos van coincidir en mantenir els grans acords d'Estat "passi el que passi" i en els assumptes "que importen al conjunt dels espanyols", segons Rajoy. Entre aquests grans consensos que Sánchez vol mantenir amb el PP, destaquen la defensa de la unitat nacional, la lluita contra el terrorisme i eventualment una hipotètica reforma de la Constitució.