El papa Francesc va instar l'Església catòlica i les autoritats mexicanes a atendre els problemes que afronta Mèxic, com el narcotràfic i les seves conseqüències, alhora que els va demanar defensar la identitat de les comunitats indígenes. En el seu primer discurs d'aquesta visita a Mèxic, que durarà cinc dies, i al Palau Nacional, el pontífex va denunciar davant el president del país, Enrique Peña Nieto, que la recerca dels privilegis condueix a la corrupció, el narcotràfic i la violència.

Francesc va indicar davant les autoritats mexicanes que per construir un futur esperançador del país es necessiten "homes i dones justos, honestos, capaços d'obstinar-se en el ben comú".

El Papa, que va arribar divendres a Mèxic, va pronunciar també un discurs inesperat davant el clergat mexicà reunit a la catedral de Ciutat de Mèxic i que va escoltar diversos tocs d'atenció.

En un text, que en alguns moments va tenir tons de reprimenda als bisbes i religiosos mexicans, els va demanar que "no infravalorin el desafiament" que el narcotràfic representa per a la "societat mexicana", inclosa l'Església. Francesc va assegurar que el narcotràfic, per la seva proporció i per la seva extensió al país, "és com una metàstasi que devora".

"La gravetat de la violència que disgrega i les seves connexions trastornades no ens permeten, a nosaltres, pastors de l'Església, refugiar-nos en condemnes genèriques", va subratllar als bisbes del país reunits en la catedral, a qui va demanar "coratge profètic".