El cap del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va reivindicar ahir el dret del PP a presidir el pròxim executiu i a "plantar cara per fer-ho", i va advertir que l'única alternativa a un d'encapçalat per ell és "un govern de Podem presidit per Sánchez i amb el suport dels independentistes". Rajoy va tornar a justificar la seva decisió de no sotmetre's a una sessió d'investidura pel fet que, com que no podia comptar amb el PSOE, no tenia prou suports per superar-la amb èxit i no estava disposat a "enganyar els espanyols". Però va insistir en la seva disposició a provar-ho en el futur. "Si el senyor Sánchez no aconsegueix la seva pretensió -va assenyalar-, el Partit Popular està disposat, si té els suports suficients, a anar al Congrés a defensar el seu programa i sotmetre's a la votació de les Corts".

Un dia després de la reunió amb el líder del PSOE que va certificar l'absència total d'acord entre tots dos, Rajoy es va reunir a Múrcia amb la direcció autonòmica del PP i va ratificar l'aspiració a un govern presidit per ell i que compti amb el suport dels socialistes i de Ciutadans. "El Partit Popular reivindica la seva victòria i el seu dret a presidir el nou govern perquè és el que han dit els espanyols", va proclamar entre els aplaudiments dels assistents.

Va reconèixer que hi ha una altra opció diferent a la seva proposta, però va suggerir que la iniciativa d'aquest altre govern seria de Podem. "Només hi ha una alternativa. Un govern de Podem presidit per Sánchez i amb el suport dels independentistes", va explicar, abans d'alertar que això suposaria "un torpede a la línia de flotació de l'economia espanyola, de la creació d'ocupació i de la Constitució". Seria un executiu que va confiar que mai arribi a ser una realitat, però va garantir que seria "combatut democràticament per tot el Partit Popular". Rajoy va reconèixer que Sánchez podria ser investit, però va dir que no podria governar "amb nou o deu partits que pensen absolutament diferent sobre temes tan importants com la nació espanyola". En referència a això, va precisar que sense el suport tàcit o exprés dels independentistes catalans, Sánchez no seria president i que, "si governa amb ells, malament, molt malament per a Espanya".

Una decisió urgent

El president en funcions va avisar que Espanya necessita ja un nou govern i va acusar Sánchez de retardar de manera indefinida el seu intent d'investidura per fer "propaganda política". "Que parli amb Podem i tots els altres i ens diguin si es posaran d'acord o no, perquè no es pot estar indefinidament així i per raons partidistes" quan, va recordar, hi ha riscos econòmics i partits que amenacen la unitat d'Espanya.

Per la seva banda, el president del PP andalús, Juanma Moreno, va asseverar que no permetria "que es tracti el PP com un partit hipòcrita, de corruptes, incapaç de lluitar contra la corrupció". "Som honestos i transparents", va defensar Moreno a Almeria, on va presidir el Consell d'Alcaldes del PP andalús. "A mi ningú m'ha de donar cap lliçó des del punt de vista de l'honestedat, i per descomptat qui no me la donarà són els nostres adversaris del PSOE", va dir.