Diverses personalitats polítiques i culturals van voler expressar el seu dol per la mort de l'expresidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals. L'expresident de la Generalitat Artur Mas va destacar la vàlua humana de Casals, amb qui va tenir "una relació intensa i especial". "He conegut moltes persones en aquest darrers anys, però us he de dir que de tots nosaltres, la millor era Muriel Casals", va assegurar Mas, que va mantenir que sense Casals, el procés sobiranista no s'entendria i que va ser decisiva per arribar a acords en alguns moments importants del procés. "Resumia totes les virtuts d'aquest projecte polític i cap de les misèries", va insistir. Per la seva banda, l'expresident de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, va destacar de Casals que a Òmnium "va fer el pas d'una entitat de resistència a una de lluita".

L'economista, activista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, va explicar que feia 53 anys que coneixia Casals i va remarcar-ne la "sensibilitat i savoir faire", així com també la seva manera "tan engrescadora, ferma i, al mateix temps, suau d'actuar". Per tot plegat, Oliveres va lamentar que Casals "se n'hagi anat d'una manera tan sobtada, quan encara podia fer moltes coses per a ella, per a la societat, per a Catalunya i per a molta gent". Oliveres i Casals havien estudiat la carrera d'Econòmiques junts i havien militat al Sindicat Democràtic d'Estudiants.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va afegir a les mostres de condol des del seu compte de Twitter. "Que la terra et sigui lleu, apreciada Muriel", va piular Colau, que va qualificar-la de "dona compromesa i de principis, i sempre amb un somriure". A la una del migdia, es va fer un minut de silenci a la plaça de Sant Jaume previ a la diada castellera de les festes de Santa Eulàlia. "Estem molt tristos perquè és una gran pèrdua en general per al país i per a la política", va afegir Colau en declaracions als mitjans.

UGT de Catalunya va reconèixer la trajectòria de Muriel Casals "al servei del país i el seu caràcter conciliador", així com "la defensa aferrissada que sempre va fer de la llengua, la cultura i el model d'escola catalana". En un comunicat de condol per la mort, el sindicat també va remarcar el "lideratge" exercit per Casals des de la societat civil en els darrers anys pel "dret a decidir dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya". Per la seva banda, CCOO va elogiar la tasca de Casals "en favor de la defensa dels valors democràtics, la cultura catalana i els drets socials i nacionals". "Una tasca d'activisme de llarg recorregut que ha coincidit en el camí del nostre sindicat en diferents moments de la seva vida", apunta l'escrit.

La Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual Casals era professora emèrita, va adreçar el seu "sentiment de condol a família i amics". El comunicat va recordar que entre els temes d'interès de Casals hi havia "les reconversions industrials", la "història del pensament econòmic" i "l'economia europea". A més, havia fet diverses estades a universitats britàniques com la d'Edimburg o la London School of Economics.