Una forta calamarsada ahir a la tarda va emblanquinar la Garrotxa i el Pla de l'Estany. La granissada es va concentrar en poblacions com Montagut i Oix, Tortellà, Castellfollit de la Roca, Argelaguer, Sant Jaume de Llierca, Besalú, Serinyà o Banyoles.

Aquest calabruix va dificultar també la circulació de vehicles en nombroses carreteres com, per exemple, l'autovia A-26, entre Besalú i Olot. Durant mitja hora, la via va quedar recoberta de calamarsa i els conductors van haver de reduir la velocitat.

Previsions de descens

La massa d'aire fred que recorre la Península estava previst que tingués la seva intensitat més gran avui al matí, amb una baixada notable dels termòmetres, i que deixés fortes ratxes de vent i cotes de neu entre els 600 i 800 metres, especialment en el terç nord.

Aquesta massa d'aire fred té el seu origen en la disposició que ha adoptat l'anticicló atlàntic, i s'ha estès progressivament cap al nord, juntament amb el sistema de pressions baixes que viu Europa, que s'estendran al Mediterrani occidental, cosa que produirà un canvi en la direcció dels vents cap a la zona nord.

D'ahir a avui es podia produir un descens sobtat de les temperatures a Catalunya de deu graus, segons les previsions de l'Aemet. També s'esperen fortes ratxes de vent com les que hi ha hagut aquest cap de setmana a la Península, sobretot en zones de muntanya de l'interior, on s'espera que superin ocasionalment els 100 km/h, cosa que és causa d'alerta taronja a Orense, Lugo, León, Palencia, Zamora, Àvila, Segòvia, Càceres, Badajoz, Huelva, Sevilla, Tarragona, Castelló, València, Albacete, Murcia i Màlaga.

Dissabte les quatre províncies gallegues van registrar més de 130 incidències, la majoria degudes a la caiguda d'arbres i branques a les carreteres, així com de pals d'enllumenat i senyals de trànsit. Vigo va ser un dels punts més afectats.