Els Mossos d'Esquadra van evitar l'any passat tres matrimonis forçats a la demarcació de Tarragona. Al febrer es va detectar el cas de dues germanes adolescents residents a la Ribera d'Ebre que estaven a punt de casar-se obligades pels seus pares. Al desembre, una adolescent del Baix Camp va poder escapar-se de casa abans que la seva mare l'obligués a viatjar a Tunísia per contraure matrimoni amb un noi adinerat d'aquell país.

En tots els casos, la intervenció de l'entorn de les noies resulta clau per poder evitar els fets i protegir les víctimes. A més, des de l'any passat el nou Codi Penal ja contempla el matrimoni forçat com un delicte específic que es castiga amb penes de fins a tres anys i mig de presó.

Una adolescent del Baix Camp es troba sota la tutela de la Generalitat i internada en un centre de protecció de menors després que la seva família intentés casar-la contra la seva voluntat. El malson per a aquesta jove va començar arran d'un viatge a Tunísia amb la seva mare, on va conèixer un noi d'uns 20 anys. Allà la progenitora hauria parlat amb ell i amb la seva família i hauria començat a negociar un casament, a l'esquena de la filla, atreta per la bona posició econòmica del futur marit. Quan totes dues van tornar a Catalunya, la noia va decidir tallar la relació amb el noi després de detectar actituds masclistes en els missatges que s'intercanviaven a través de les xarxes socials.

Coaccions

Va ser a partir d'aquell moment que la mare va iniciar les coaccions i li va comunicar que estava obligada a casar-se amb ell. La menor va conèixer un altre noi a Catalunya i, quan la mare se'n va assabentar, va amenaçar-la amb denunciar-lo a la policia. L'afectada va decidir escapar-se i refugiar-se a casa d'una amiga, però les pressions de la mare i d'un germà gran la van fer desistir. Quan es va assabentar que la mare ja havia comprat els bitllets d'avió per tornar a Tunísia, la noia va intentar fugir de nou, però la seva mare la va enxampar, li va prendre les claus i la va tancar a casa. Finalment, la menor va aconseguir sortir del domicili i va poder contactar amb serveis socials, que la van acompanyar a una comissaria dels Mossos d'Esquadra per presentar-hi denúncia.

Al desembre, la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) va acordar internar-la en un centre de protecció de menors. Un cop garantida la seva protecció, els Mossos van denunciar la mare per un presumpte delicte de matrimoni forçat i l'assumpte va passar a mans del jutjat.

Dues noies a l'Ebre

Els Mossos d'Esquadra van evitar l'any passat dos casos de matrimonis forçosos, també en dues menors d'una mateixa família. El cas es va detectar al febrer i la policia va rebre l'alerta dels serveis de la DGAIA sobre un possible cas de maltractaments d'una família marroquina, resident a Flix (Ribera d'Ebre), cap a les seves dues filles de 16 i 17 anys. Quan els Mossos van començar a investigar el cas, van adonar-se que els pares mantenien aïllades les dues filles de qualsevol possible relació amb homes, tinguessin l'edat que tinguessin. En el moment de la intervenció policial, una de les filles tenia la maleta feta per marxar a la seva nova llar en un matrimoni forçat, i l'altra filla també ho tenia tot lligat per tirar-ho endavant.