El president d'Estats Units, Barack Obama, ha urgit el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que cessi els bombardejos contra les forces de l'oposició moderada a Síria, va indicar ahir la Casa Blanca.

Obama, durant una conversa telefònica dissabte a la nit, "va posar l'accent en la importància que Rússia jugui ara un paper constructiu mitjançant el cessament de la campanya aèria contra les forces de l'oposició moderada a Síria", va indicar en un comunicat el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest.

Segons la mateixa font, els dos líders van conversar sobre les "decisions" i "acords" aconseguits en la Conferència de Seguretat de Munic (MSC) per aconseguir en una setmana el "cessament de les hostilitats" a Síria. Aquest pacte russonord-americà per Síria es va aconseguir després de més de sis hores de negociacions a Munic del Grup Internacional de Suport a Síria, en el qual participen aquests dos països, a més de Turquia, Iran, l'Aràbia Saudita, Qatar, Egipte, França, Alemanya i el Regne Unit.

En la seva conversa telefònica, Obama i Putin van emfasitzar la importància d'iniciar el cessament de les hostilitats a Síria i de permetre l'arribada d'ajuda humanitària a les zones assetjades al país àrab, segons la Casa Blanca.

"Els líders van acordar que els Estats Units i Rússia mantindran comunicacions sobre la important tasca del grup Internacional de Suport a Síria", va afegir el portaveu.

Malgrat els acords, que encara han d'aplicar-se sobre el terreny, Moscou i Washington mantenen diferències substancials sobre el conflicte sirià.

Els Estats Units defensen que, amb el suport aeri rus, l'exèrcit del president Baixar al-Assad bombardeja l'oposició moderada, mentre que Rússia assegura que els seus atacs es dirigeixen contra "terroristes".

El futur d'Al-Assad, que compta amb el suport de Rússia i l'Iran, és l'altre gran punt de fricció entre la Casa Blanca i el Kremlin, encara que ambdues parts van coincidir a Munic que ha de ser el poble sirià, en unes negociacions, qui decideixi com s'articularà el país després de la guerra.

En la seva conversa amb Putin, Obama també va instar el Kremlin que compleixi els Acords de Minsk, signats fa un any a la capital bielorussa amb la mediació de Rússia, França i Alemanya i en els quals es va acordar un alto el foc, violat contínuament per les parts.

En aquest sentit, el mandatari nord-americà va demanar al seu homòleg rus que garanteixi que l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) pugui accedir a totes les àrees de l'est d'Ucraïna, incloent-hi la frontera internacional, amb l'objectiu de preparar les eleccions locals a l'est d'Ucraïna.

Pessimisme a Munic

La Conferència de Seguretat a Munic sobre Síria va tancar ahir amb molt pessimisme sobre les seves possibilitats d'èxit tot i l'acord entre els Estats Units i Rússia. Mentre hi havia converses, les tropes de Baixar al-Assad van seguir assetjant Alep amb l'ajuda russa i Turquia va bombardejar l'exèrcit sirià i les milícies kurdes.