Un conjunt de cartes i fotografies arxivades fora del domini públic a la Biblioteca Nacional de Polònia revelen la intensa amistat que va mantenir el mort papa Joan Pau II amb la filòsofa polonesoamericana Anna-Teresa Tymieniecka, segons va fer públic ahir la BBC.

Aquestes missives, nucli del documental Les cartes secretes del papa Joan Pau II, demostren que el religiós va mantenir una estreta relació amb una dona casada durant més de 30 anys, iniciada abans de convertir-se en pontífex.

La BBC, que va tenir accés a aquesta íntima correspondència -encara que només a la part d'ell-, aclareix que no es pretén afirmar que l'antic primat dels catòlics, que va ser canonitzat el 2014, trenqués el celibat.

L'amistat entre Karol Wojtyla i Tymieniecka va començar quan ella va contactar amb el llavors cardenal i arquebisbe de Cracòvia el 1973 per consultar-li un llibre de filosofia que ell havia escrit.

Després d'un viatge de l'estudiosa, de 50 anys, a Polònia per analitzar aquest treball, va començar la correspondència entre tots dos, que es va anar fent més íntima a mesura que avançava la seva amistat i, segons la BBC, va arribar a mostrar un conflicte emocional.

Al principi, es van trobar diverses vegades, sovint sols, per treballar en una versió ampliada d'aquest volum, Persona i Acció.

El 1974, ell escrivia que estava rellegint quatre cartes de la seva amiga perquè eren "tan plenes de significat i profundament personals". Les fotografies que divulga la BBC mostren el futur Papa en moments de relaxament, i en una apareixen tots dos parlant durant una excursió de càmping, ell en pantalons curts i samarreta i ella amb una faldilla llarga.

Segons la cadena pública, Wojtyla la va convidar a acompanyar-lo en caminades per la muntanya i sortides d'esquí, i hi ha imatges de visites d'ella al Vaticà. El 1976, el llavors cardenal va assistir a una conferència als Estats Units i Tymieniecka el va convidar a quedar-se a casa familiar al camp a Nova Anglaterra.

És possible que en aquesta visita ella li revelés "intensos sentiments", aventura la BBC, ja que la correspondència posterior per part d'ell, afegeix l'emissora, mostra un home lluitant per comprendre els seus propis sentiments. "Estimada Teresa, he rebut les tres cartes. Escrius sobre que estàs trencada per dins, però no vaig poder trobar una resposta a aquestes paraules", escriu Wojtyla en una carta datada al setembre del 1976.

També la descriu com "un regal de Déu", i, en una carta del 10 de setembre del 1976, confirma que li regala un escapulari i afegeix: "La dimensió en la qual accepto i et sento a tot arreu i en tot tipus de situacions, quan ets a prop i quan ets lluny". Després de convertir-se en Papa, li va escriure més missives, en una de les quals li diu que la correspondència continuarà. "Prometo que ho recordaré tot en aquesta nova fase del meu viatge", diu el text.

La cadena britànica no va poder veure les cartes escrites per la filòsofa, encara que es creu que aquestes s'inclouen en una col·lecció venuda per ella a la Biblioteca Nacional de Polònia el 2008, sis anys abans de la seva mort.

La biblioteca no ha confirmat si té les cartes, i també subratlla que la relació entre tots dos no va ser inusual. Joan Pau II va morir el 2005, després d'un mandat de 27 anys, i durant la seva vida va tenir diverses amigues, entre elles la psiquiatra Wanda Poltawska, explica la BBC.