Quatre hospitals van ser ahir el blanc de bombardejos al nord de Síria i hi van morir civils, fets dels quals activistes i ONG en van culpar l'aviació de Rússia i les forces del règim de Damasc. La xifra exacta de víctimes en aquests atacs ahir a a la nit era confusa i variava segons la font.

Organitzacions humanitàries van informar que els centres afectats en són dos de la localitat de Maarat al-Numan, a la província septentrional d'Idleb, i dos més d'Azaz, a la veïna Alep. Un d'aquests centres sanitaris, un hospital que rebia suport de l'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) a Maarat al-Numan, ha quedat totalment destruït.

En un comunicat, MSF va anunciar que almenys set persones van morir i vuit estan desaparegudes, encara que "presumiblement mortes", a causa del bombardeig contra aquest hospital. Els morts són cinc pacients, un cuidador i un guàrdia del centre sanitari, que va rebre dos impactes en l'interval d'uns minuts, en què el centre va ser impactat per quatre míssils.

"La destrucció de la instal·lació que teia el suport de MSF sembla que ha estat un atac deliberat contra les infraestructures sanitàries", va denunciar el coordinador general de MSF a Síria, Massimiliano Rebaudengo. L'organització va apuntar que hi ha informacions que tres hospitals, cap que tingui el suport de MSF, van ser objectiu entre ahir a la nit i aquest matí d'atacs similars a Idlib i a Azaz.

Per la seva banda, l'Observatori Sirià de Drets Humans va afirmar que almenys catorze persones van perdre la vida, entre elles dos menors i tres infermers, per bombardejos de la força aèria de Rússia, aliada del govern sirià, contra el centre de MSF i l'Hospital Nacional de Maarat al-Numan, al nord d'aquesta urbs. L'observatori va afegir, a més, que deu civils van morir, entre ells tres menors i dues dones, una d'embarassada, en atacs similars d'avions russos contra un centre sanitari d'Azaz, ciutat fronterera amb Turquia.

De l'altre hospital atacat a Azaz no van transcendir detalls. Tant el Fons de Nacions Unides per a la Infància (Unicef) com Amnistia Internacional (AI) van lamentar els bombardejos.

El director executiu de l'Unicef, Anthony Lake, va reconèixer estar "impactat" per les notícies d'atacs contra quatre instal·lacions mèdiques a Síria, dues amb el suport de l'agència de l'ONU.