Franco al rei poc abans de morir: "preservi la unitat d´Espanya"

Joan Carles I recorda en un documental que el dictador "no parlava gaire, però amb mi reia"

17.02.2016 | 00:00

El rei Joan Carles, que va abdicar el 2014 en el seu fill Felip VI, rememora els moments més importants de la seva vida en un documental, l'eix del qual és una llarga entrevista a ell que va ser difosa dilluns a la nit per la televisió pública francesa.
El monarca defensa que si no hagués acceptat ser el successor de Franco, no hauria pogut fer els canvis i transformacions que va viure Espanya després de la seva mort, tot i que admet que, malgrat que sabia que volia un règim diferent, al principi es va preguntar com podria fer-ho. "El dia abans de morir, Franco em va agafar la mà i em va dir: 'altesa, l'única cosa que li demano és que preservi la unitat d'Espanya'. I això vol dir moltes coses....", recorda. El documental Yo, Juan Carlos I, rey de España repassa en una hora i mitja la biografia del monarca, des de la seva infantesa a l'exili portuguès fins a la seva abdicació, encara que va ser rodat en la seva gran majoria abans que aquesta es produís.
A la pel·lícula també hi apareixen testimonis de Felip VI, Pilar de Borbó, Alfonso Guerra, Alfredo Pérez Rubalcaba i Mario Vargas Llosa i recull l'entrevista realitzada per la seva biògrafa, Laurence Debray.
A la cinta, Joan Carles de Borbó confessa que els pitjors records dels seus 39 anys de regnat són "les més de 800 víctimes mortals del terrorisme" i es mostra "molt solidari amb ells", en una escena en la qual se'l veu emocionar-se.
Un altre moment emotiu per al rei arriba quan reconeix que ara "troba molt a faltar" el seu germà Alfonso, mort quan manipulava una arma en la seva presència.
Joan Carles I parla bastant de la seva relació amb Franco, que el va elegir com a successor "perquè al meu pare, potser, les forces del règim no l'haurien acceptat". "Era una persona que no parlava gaire, però amb mi sí, reia i comentàvem coses. Amb la resta de la gent era hermètic", recorda.

L'elecció de Suárez
Joan Carles diu que va triar Adolfo Suárez per pilotar la transició perquè "em va agradar la seva manera de ser, de parlar, com era ell". "Adolfo representava realment el canvi, un canvi suau, que era el que volíem fer. Ho va fer molt bé, li estaré sempre agraït", afegeix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema