El Govern català va acordar ahir concedir la Medalla d'Or de la Generalitat, a títol pòstum, a Muriel Casals, diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, morta el cap de setmana passat.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, Neus Munté, va explicar que Casals es va fer mereixedora de la distinció "per la seva sòlida trajectòria cultural, social, docent i política".

Neus Munté va assenyalar que el lliurament de la Medalla d'Or se solemnitzarà en un acte específic que es farà els pròxims mesos, encara sense una data concreta, en espera de consensuar-la amb la família.

Aquest acte serà un més dels homenatges que es preparen per honorar la memòria de Casals, morta la matinada de diumenge passat, dia 14, a l'Hospital Clínic de Barcelona, com a conseqüència de les ferides que va patir el 30 de gener, en ser atropellada per un ciclista.

El Parlament de Catalunya guardarà avui un minut de silenci durant el ple en record de Casals i celebrarà un acte institucional aquest dijous a la tarda, en el qual participaran el Govern, els grups de la cambra i altres autoritats. Tot seguit, un cop s'acabi l'homenatge del Parlament de Catalunya a Casals, se'n portarà a terme un altre que tindrà al passeig dels Til·lers del parc de la Ciutadella de Barcelona organitzat per Òmnium Cultural.

D'altra banda, els presidents dels grups d'ERC i CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch i Xavier Trias, respectivament, van presentar una proposició conjunta per concedir a títol pòstum la Medalla d'Or de Barcelona a l'expresidenta desapareguda d'Òmnium Cultural Muriel Casals.

La proposta, que es presentarà avui a la comissió de Presidència del consistori, argumenta la concessió de la Medalla d'Or de la ciutat a Casals per "la seva trajectòria personal i les seves fortes conviccions en defensa de la democràcia, la llibertat i Catalunya des del respecte i la permanent voluntat de diàleg".