La diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va néixer a Avinyó (França) el 1945, i ha estat al costat de Carme Forcadell, una de les cares visibles del procés independentista des de la societat civil. Va presidir Òmnium del 2010 al 2014, quan va deixar el càrrec per presentar-se a la llista de Junts pel Sí. Des del 26 de gener presidia la comissió d'estudi del Procés Constituent al Parlament.

"El seu tarannà, el seu bon fer i el seu compromís no ens abandonaran", deia ahir el comunicat de Junts pel Sí anunciant el decés. I aquest tarannà particular és el que ha fet que aquesta professora de la facultat d'Econòmiques hagi esdevingut en els darrers 5 anys un referent de la història de l'independentisme a Catalunya.

Casals era economista i professora emèrita del Departament d'Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona. També va ser vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació d'aquesta institució del 2002 al 2005. Entre els anys 2010 i 2015 va ser presidenta d'Òmnium Cultural i des d'aquest càrrec va defensar de forma activa el procés sobiranista català. Casals era divorciada i tenia una filla. Era la germana gran i va ser la primera dona universitària de la família. Es va llicenciar el 1969 per la Universitat de Barcelona i el 1981 es va doctorar amb la tesi 'La indústria tèxtil llanera i la guerra 1914-18' a la Universitat Autònoma de Barcelona, on desenvoluparia, a més, la tasca docent. Va investigar sobre les reconversions industrials, la història del pensament econòmic, l'economia europea i la situació de les dones en aquests processos. Encara en el vessant docent, Casals va ser representant de la UAB a la Xarxa Vives d'Universitats del 2002 al 2009, i va fer estàncies a universitats britàniques com la d'Edimburg, el 1990, l'Escola d'Economia i Ciència Política de Londres, el 1998, i la Universitat de Gal·les a Bangor, el 1999. A banda del vessant docent, Casals havia estat des de ben jove vinculada a la política. Primer va ser membre del PSUC i després va passar a militar a ICV. En l'àmbit social destaca el fet que va ser membre del consell d'administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (1983-88).