El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir el departament d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, que està en mans del conseller Raül Romeva.

La suspensió de la conselleria va ser automàtica, en tant que el Tribunal Constitucional (TC) va acceptar a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra algunes de les seves competències.

El departament d'Afers Exteriors català i també les seves atribucions queden ara suspesos durant un període de cinc mesos, el temps que té ara el tribunal per resoldre si s'adiuen o no a la Constitució espanyola o bé per decidir si manté o no la suspensió si no ha arribat a un veredicte.

El govern espanyol va plantejar davant del Tribunal Constitucional un conflicte de competències, perquè entèn que la Generalitat de Catalunya no té atribucions per crear un departament de representació exterior.

En el rerefons d'aquest conflicte hi ha l'enfrontament entre l'administració catalana i l'espanyola pel full de ruta sobiranista que tira endavant el Govern català seguint el mandat del Parlament de Catalunya. De fet, el mateix Romeva deia en el moment de la creació del seu departament que es tractava de la primera estructura d'Estat de la futura república catalana.

Fonts del Tribunal Constitucional van explicar que hi va haver una addició a l'ordre del dia del ple que va celebrar ahir per tal d'afegir-hi el recurs del govern espanyol, i finalment es va decidir aprovar l'admissió a tràmit del recurs contra la conselleria d'Exteriors de l'executiu català.